آموزش بهداشت دهان به کودکان :
در سال های اخیر، توجه به ارزیابی اثربخشی برنامه های آموزش بهداشت دهان به کودکان بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
بیماری های دهان یکی از شایع ترین بیماری ها در جهان است و اگر به موضوع آموزش بهداشت دهان به کودکان توجه کنید تا حد زیادی قابل پیشگیری است.
پوسیدگی دندان ۶۰ تا ۹۰ درصد از کودکان مدرسه ای و بیشتر بزرگسالان در کشور ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
این بیماری به طور فزاینده ای در کشورها در حال توسعه است و در برخی از کشورهای آسیایی و آمریکای لاتین بسیار شایع تر است. این بیماری به وضوح با دیابت و نقص ایمنی مرتبط است. بیماریهای پریودنتال در افراد ۱۵ ساله و افراد ۳۵-۴۴ ساله شایع است. سرطان دهان نیز جز هشتمین بیماری های شایع دهان در سراسر جهان است . که تمامی این بیماری ها با آموزش بهداشت دهان به کودکان قابل پیشگیری میباشد.
ترومای دندانی در کشورها بین کودکان ۶ ساله و در بین ۱۲ تا ۱۴ سال شایع است.
بیماریهای دهان و دندان فعالیتها را در مدرسه، محل کار و خانه محدود میکند. علاوه بر این، تأثیر روانی اجتماعی این بیماری ها اغلب به طور قابل توجهی کیفیت زندگی را کاهش می دهد. پس اکنون می توانیم تا حدودی اهمیت آموزش بهداشت دهان به کودکان را درک کنیم.
چرا آموزش بهداشت دهان به کودکان اهمیت زیادی دارد ؟
کودکان در سال های اولیه بسیار تحت تاثیر محیط اطراف خود قرار می گیرند. به همین دلیل، عادات و رفتارها آسان تر معرفی و ادغام می شوند. عادت هایی (خوب یا بد) که در اوایل زندگی آموخته شده اند، معمولاً باقی می مانند. بنابراین، سودمند است که از سالهای شکلگیری کودک خود برای آموزش بهداشت دهان به کودکان خود استفاده کنید و عادتهای خوبی را به او بیاموزید که میتوانند در طول زندگی آنها را انجام دهند.
تا زمانی که احساس نکنید او می تواند شما را درک کند، نیازی به آموزش بهداشت دهان به کودکان نیست.
با توجه به اینکه عادت ها در سن ۹ سالگی در کودکان ریشه دوانده است، زمانی برای ایجاد عادات خوب دندانپزشکی طولانی مدت تلف نمی شود.
مهم است که به کودک خود آموزش دهید که چه چیزی در محافظت از دندان ها و لثه های او در برابر پوسیدگی و بیماری لثه نقش دارد. شواهد نشان داده است که تاثیر بیماری های دهان فراتر از فقط بخش دهان است و به ایجاد بیماری های جدی کمک می کند.
آموزش بهداشت دهان به کودکان :
با توجه به اینکه دندانهای سالم توسط لثههای سالم حمایت میشوند، بهتر است قبل از نمایان شدن اولین دندان کودک، و زمانی که وقت مناسبی برای آموزش بهداشت دهان به کودکان نمیباشد حفظ سلامت دهان و دندان او را از خودتان شروع کنید.
مراقبت های دندان نوزاد :
- تا زمانی که دندان های کودکتان نمایان شود، یک پارچه نرم را مرطوب کنید و از آن برای پاک کردن لثه های کودک پس از شیر خوردن استفاده کنید تا باکتری ها از بین بروند.
- هنگامی که کودک شما دندان هایی پیدا کرد، می توانید دندان های او را دو بار در روز با یک مسواک نرم و آب مسواک بزنید. نوزادان تا سن ۱۸ ماهگی نیازی به استفاده از خمیر دندان کودکان ندارند. از ۱۸ ماهگی، کودکان نوپا می توانند از خمیردندان فلوراید دار مخصوص کودکان به اندازه یک نخود استفاده کنند. این مقدار تضمین می کند که خمیر دندان اضافی وجود نداشته باشد که آنها بتوانند آن را ببلعند.
- برای کمک به کاهش خطر پوسیدگی دندان، کودکان نوپا باید با یک بطری شیر به خواب نروند. یک بطری آب میتواند جایگزین خوبی باشد تا در صورت بهانه گیری کودک کمی به آن بدهید.
- هنگامی که کودک شما اولین تولد خود را دارد، زمان مناسب برای اولین ملاقات دندانپزشکی اوست.
آموزش مراقبت از دندان ها در کودکی :
زمانی که احساس کردید وقت آموزش بهداشت دهان به کودکان رسیده است پس بی درنگ شروع کنید.
اطمینان حاصل کنید که کودک شما دو بار در روز به مدت دو دقیقه با استفاده از مقداری خمیر دندان فلوراید به اندازه یک نخود دندان های خود را مسواک می زند. مسواک زدن ملایم در حرکات دایره ای را تشویق کنید و آنها را وادار کنید تا خمیر دندان اضافی را بعد از مسواک زدن بیرون بریزند.
استفاده از نخ دندان مخصوصاً قبل از رویش دندان های بالغ آنها می تواند مفید باشد. این به این دلیل است که دندان های شیری اغلب به اندازه دندان های بزرگسالان تماس محکمی ندارند. کودکان برای شروع به کمک نیاز دارند. خواباندن آنها بر روی تخت و نشستن/ایستادن پشت آنها می تواند نمای بسیار خوبی از دندان های آنها و جایی که باید نخ دندان را برای آنها قرار دهید به شما نشان دهد.
کودک شما باید هر ۶ ماه برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کند.
پس به طور کلی پیشگیری از بیماری، ناتوانی و رنج باید هدف اولیه هر جامعه ای باشد که امیدوار است کیفیت زندگی مناسبی برای مردم خود فراهم کند. پیشگیری در سطح جامعه یا جمعیت، مقرون به صرفه ترین رویکرد است و بیشترین تأثیر را بر یک جامعه یا جمعیت، چه مدرسه، محله، یا ملت دارد. یک برنامه پیشگیری موثر جامعه یک روش برنامه ریزی شده است که از شروع یک بیماری در میان گروهی از افراد جلوگیری می کند. روش های مختلفی برای پیشگیری از بیماری های دندان وجود دارد و مقرون به صرفه ترین روش، آموزش بهداشت است.
آموزش بهداشت هر ترکیبی از تجربیات یادگیری است که برای تسهیل اقدامات داوطلبانه برای سلامتی طراحی شده است. این اعمال یا رفتارها ممکن است از طرف افراد، خانواده ها، نهادها یا جوامع باشد. بنابراین دامنه آموزش بهداشت ممکن است شامل مداخلات آموزشی برای کودکان، والدین، سیاست گذاران یا ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی باشد. در دندانپزشکی و سایر زمینه های بهداشتی به خوبی مستند شده است که اطلاعات یا دانش صحیح سلامت به تنهایی لزوماً منجر به رفتارهای بهداشتی مطلوب نمی شود. با این حال دانش به دست آمده ممکن است به عنوان ابزاری برای توانمندسازی گروه های جمعیتی با اطلاعات دقیق در مورد فناوری های بهداشتی و مراقبت های بهداشتی عمل کند و آنها را قادر می سازد تا برای محافظت از سلامت خود اقدام کنند.
درمان برای همه بیماریهای دهان به طور کلی در کشورهای صنعتی و توسعه یافته تر موجود است، اما ممکن است گران باشد و همیشه در دسترس نباشد، بسیاری از افراد به مراقبت، و همچنین بیمه یا بودجه برای پرداخت هزینههای مراقبت دسترسی ندارند. در کشورهای کمتر توسعه یافته و فقیر، درمان های مناسب به طور کلی در دسترس نیست. بیماری های کمپلکس جمجمه و صورت به شدت بر کیفیت زندگی فرد با پیامدهای تغذیه ای، عملکردی و روانی-اجتماعی تأثیر می گذارد. علاوه بر این، بیماریهای دهان یک بار اقتصادی پرهزینه برای افراد، خانوادهها و ملتها – اعم از صنعتی و در حال توسعه – است.
هدف آموزش بهداشت دهان و دندان بهبود دانش است که ممکن است منجر به اتخاذ رفتارهای بهداشت دهان و دندان مطلوب شود که به سلامت دهان و دندان بهتر کمک می کند. برنامه مراقبت بهداشت دهان و دندان پایه که توسط سازمان جهانی بهداشت برای کشورهای کمتر صنعتی معرفی شده است شامل آموزش بهداشت دهان و دندان است و بر ادغام آموزش بهداشت با سایر فعالیت های بهداشت دهان مانند ارائه مراقبت های دندانپزشکی پیشگیرانه، ترمیمی و اورژانسی تاکید دارد.
جهت مشاوره و درمان بیماری های دهان و دندان و انجام ارتودنسی و ایمپلنت دیجیتال میتوانید به کلینیک دکتر دلنوا مراجعه کنید.
منبع :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7260877/