ارتودنسی دیجیتالی چیست و چطور انجام می شود؟
ارتودنسی دیجیتال همان ارتودنسی معمولی است با این تفاوت که در ارتودنسی معمولی از روش ها و ابزار های سنتی برای تشخیص، قالب گیری و ساخت ارتودنسی ها استفاده میشود. اما در ارتودنسی دیجیتال از نرم افزار ها و ابزار دیجیتالی دندانپزشکی برای ارائه خدمات ارتودنسی استفاده میشود.
در این روش، ابتدا اطلاعات اولیه بیمار در نرم افزار وارد شده و سپس با استفاده از تجهیزات الکترونیکی مانند اسکنر ها و سیستم های تصویر برداری، اطلاعات تشخیصی که توسط پزشک به دست آمده است، وارد میشود. و در آخر نرم افزار تخصصی بودن و درست بودن اطلاعات را بررسی و تجزیه و تحلیل میکند و با استفاده از نرم افزار های اندازه گیری دیجیتالی، طرح درمان برای بیمار برنامه ریزی میشود.
ابزار ها و شیوه های مدرن به کار رفته در ارتودنسی دیجیتال
۱- اشعه AcceleDent
این اشعه حرکت دندان ها را تسریع میبخشد و میتواند تا حدود زیادی طول دوره درمان را کاهش دهد. به همین دلیل ارتودنسی دیجیتال برای کسانی که مایل هستند زمان ارتودنسی کمتری داشته باشند، توصیه میشود.
۲- دستگاه TAD
این دستگاه برای کاهش و بستن فضا های ایمپلنت و تنظیم محل دقیق دندان های آسیا کاربرد دارد. در مواقعی که روش های سنتی مطلوبیت و اثر بخشی کافی ندارند، از این دستگاه استفاده میشود.
۳- اسکنر
برای بعضی افراد استفاده از روش های سنتی برای قالب گیری دشوار میباشد. امروزه با استفاده از اسکنر های Lythos Intraoral قالب گیری با دقت و سرعت بیشتری انجام میشود.
۴- طراحی لبخند سفارشی با ارتودنسی دیجیتال
طراحی لبخند سفارشی یا Insignia با استفاده از مهندسی ها و اسکنر های دیجیتالی سه بعدی میتواند برنامه ریزی های دقیق و بهتری برای درمان ارائه دهد. این سیستم با استفاده از تکنولوژی های ساخت کامپیوتر مثل CAD / CAM باعث افزایش موفقیت های درمان ارتودنسی میشود.
۵- استفاده از لیزر
امروزه لیزر در بیشتر شاخه های دندانپزشکی کاربرد دارد. در بحث ارتودنسی نیز گاهی ممکن است لثه ها طوری قرار گرفته باشند که امکان ارتودنسی وجود نداشته باشد. در این صورت دندانپزشک با استفاده از لیزر بافت های لثه طوری کنار میزند که امکان ارتودنسی فراهم شود. همچنین استفاده از لیزر، احتمال خونریزی، التهاب و عفونت بسیار کاهش میدهد.
۶- استفاده از براکت دیمون
استفاده از ارتودنسی دیمون، امروزه محبوبیت زیادی بین بیماران دارد. براکت های دیمون نسبت به دیگر براکت های مورد استفاده در ارتودنسی پیشرفته تر هستند و قابلیت باز و بسته شدن خودکار دارند. همچنین فشار و اصطکاک کمتری به دندان وارد میکنند. به همین دلیل هم تعداد دفعات مراجعه بیمار به مطب را کاهش میدهد، هم طول دوره درمان را کمتر میکند و اثر بخشی بهتر و مطلوب تری نیز دارد.
مراحل ارتودنسی دیجیتال
مشاوره اولیه: مانند هر درمان دیگری، اولین مرحله ارتودنسی دیجیتال نیز مشاوره با پزشک متخصص ارتودنتیست میباشد که تمامی مراحل، برنامه ها و طرح درمان به بیمار ارائه میگردد.
اسکن سه بعدی: برای شروع درمان، با استفاده از اسکن های سه بعدی، از لثه ها و دندان های بیمار اسکن گرفته میشود. این اسکن ها موقعیت لثه ها، دندان ها، کمبود و یا وجود فضا های اضافی در دندان ها و همچنین نیاز و یا عدم نیاز به کشیدن دندان تشخیص داده میشود.
عکسبرداری دو یا سه بعدی از استخوان: با استفاده از عکس های دو بعدی و سه بعدی، موقعیت و سلامت استخوان های فک بررسی و تجزیه و تحلیل میشود. این اطلاعات در تشخیص و درمان دندان ها به پزشک کمک بسیاری میکند. همچنین بیمار نیز با دندان های خود و روند درمان آشنا میشود.
ارائه مدل های سه بعدی: بعد از انجام تمام مراحل قبلی، پزشک با استفاده از نرم افزار ها مدلی از نتیجه درمان طراحی کرده و در آخر نرم افزار ویدیویی از روند درمان و نتیجه آن میسازد. در این ویدیو موقعیت استخوان ها و لثه و دندان ها در هر فک قبل و بعد از درمان به بیمار نشان داده میشود. حتی گاهی با استفاده از این مدل ها میتوان طول دوره درمان را تخمین زد.
انتخاب روش درمان مناسب: بعد از انجام این مراحل، با استفاده از مدل به دست آمده و با توجه به شدت ناهنجاری های دندان ها، پزشک تشخیص میدهد چه نوع درمانی برای بیمار مناسب است و درمان شروع میشود.
تشخیص استفاده از ریتینر: ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی معمولا بعد از اتمام مراحل درمان، با تشخیص پزشک برای حفظ موقعیت به دست آمده از ارتودنسی مورد استفاده قرار میگیرد.
ارتودنسی دیجیتال چه مزایایی دارد؟
- مهم ترین مزیت آن این است که طول دوره درمان نسبت به روش سنتی کمتر است.
- تعداد دفعات مراجعه بیمار به ارتودنتیست کمتر است. در نتیجه روش راحت تری محسوب میشود.
- به دلیل استفاده از روش های مدرن و ابزار دیجیتالی، آزمایش های قبل از درمان، روند درمان و نتیجه آن قابل مشاهده میباشد.
- در زمان و هزینه صرفه جویی میشود.
- تاثیر گذاری بیشتری دارد و میزان خطا در آن کمتر است.
- نتایج دقیق تر و انتخاب روش درمان با میزان خطای کمتری صورت میگیرد.
- کیفیت درمان بهتر است و نتیجه مطلوب تری حاصل میشود.
- علاوه بر بیماران، برای دندانپزشکان نیز مزایایی دارد. برای مثال، در روش سنتی، دندانپزشکان رکورد های دندانی گچی از بیماران میگرفتند که نگهداری از آنها دشوار بود و احتمال شکستن، گم شدن یا ترک خوردن و لب پریدگی در آن ها زیاد بود. اما با استفاده از ین نرم افزار ها، رکورد ها در کامپیوتر با اطلاعات کامل نگهداری میشوند و دیگر نیازی به انبار های بزرگ و تمهیدات مراقبتی از کست های گچی نیست.
مراقبت های مورد نیاز برای ارتودنسی
به طور کلی در دوران درمان بهتر است از دندان های خود بیشتر مراقبت کنید. در ادامه بعضی توصیه های که پزشکان به بیماران میکنند را بیان میکنیم:
۱- بدیهی است در دوران استفاده از ارتودنسی باید بیشتر از هر زمان دیگری بهداشت دهان و دندان های خود را رعایت کنید. به دلیل وجود براکت های ارتودنسی رو دندان ها ممکن است فرایند مسواک زدن کمی دشوار باشد. میتوانید از پزشک خود مراحل دقیق و صحیح استفاده از مسواک و نخ دندان در این دوران را یاد بگیرید.
۲- باید از ارتودنسی های خود به خوبی مراقبت کنید. خوردن مواد غذایی سفت ممکن است به براکت های شما آسیب بزند و باعث شکستن آنها شود. بنابراین از خوردن آنها تا حد امکان خودداری کنید.
۳- اگر فعالیت ها و ورزش هایی انجام میدهید که احتمال آسیب و ضربه به دهان و دندان های شما زیاد است، حتما از محافظ های دهان حین ورزش استفاده کنید. در صورت بروز هرگونه مشکل یا آسیب در ارتودنسی، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید.
۴- ویزیت ها و جلسات درمانی برنامه ریزی شده خود را جدی بگیرید و به صورت منظم دنبال کنید.
به طور کلی روند درمان ارتودنسی دیجیتالی شبیه ارتودنسی سنتی است. تفاوت این دو در روش های تشخیص و معاینه دندان ها است. با استفاده از روش های دیجیتالی، مدت زمان درمان کمتر میشود و بیمار از همان ابتدا در جریان روند و برنامه های درمان قرار میگیرد. و از آنجایی که نتیجه درمان از ابتدا مشخص میشود، آرامش خاطر بیشتری برای بیمار ایجاد می کند که در روند درمان تاثیر بسزایی دارد. برای دریافت نوبت ویزیت و مشاوره از متخصصان ارتودنتیست، با کلینیک دندانپزشکی دکتر دلنوا تماس بگیرید.