هدف از اندو و عصب کشی چیست ؟
در اندودنتیکس ، یک پاکسازی کامل شیمیایی و مکانیکی از سیستم کانال ریشه برای دستیابی به موفقیت ضروری است . در این حالت کانال ریشه تخلیه می شود و عفونت از ریشه برداشته می شود و توسط یک ماده مخصوص پر خواهد شد.
امروزه به لطف فن آوری های نوین به عنوان میکروسکوپ عملیاتی ، نکات مافوق صوت ، فایل های M-Wire ، دستگاه هایی برای تزریق سه بعدی که با گوتاپرکا ترموپلاستیک شده انجام می شود ، می توان نتایج رضایت بخشی بدست آورد.
موفقیت طولانی مدت در درمان اندودنتیک با تمیز کردن کافی ، شکل دهی و سپس انسداد کامل سه بعدی سیستم کانال ریشه پیچیده ارتباط نزدیکی دارد.
احتمالاً درصد قابل توجهی از خرابی ها ناشی از وجود بافت باقی مانده پالپ و تمیز نشدن کانال های ریشه می باشد. سیستم اندودنتیک توسط فضاهایی که به راحتی در دسترس اند برای فایلهای دستی و چرخشی (کانالهای اصلی) تشکیل شده اند.
برای این که به یک فرایند کامل و بدون نقص در عصب کشی یا اندو دست پیدا کنیم لازم است از سیستم های جدید و پیشرفته در این زمینه استفاده کنیم. دندان پزشکان در سالیان گذشته به تدریج به این سیستم ها روی آورده اند و با استفاده از جدیدترین متد های درمان در جهت درمان ریشه اقدام میکنند.
در مان ریشه جز آن دسته از موارد است که حساسیت بالایی دارد. سلول های عصب بیمار تحت درمان قرار می گیرد و همین امر موجب می شود در صورتی که از روش های سنتی و یا قدیمی استفاده شود هم بیمار احساس ناراحتی کند هم دندانپزشک کار سختی داشته باشد.
عصب کشی در واقع برای دندان هایی که دارای پوسیدگی های شدید شده اند باید انجام شود. دندان هایی که قابلیت ترمیم در آن وجود ندارد را باید عصب کشی کرد.
در زیر به دلایل عصب کشی خواهیم پرداخت :
- پوسیدگی عمیق : در صورتی که دندان ها در زمان پوسیدگی تحت درمان قرار نگیرند و این پوسیدگی ها در آینده به ریشه دندان برسند موجب درد شدید در آن منطقه و عفونت شدید می شود.
- شکستگی دندان در صورتی که ضربه شدید به دندان وارد شده باشد و موجب شکستگی شود. در این حالت احتمالا عصب انتهای پالپ از جای خود بیرون آمده و موجب تخریب و سیاه شدن دندان می شود.
- درد دندان : عموما درد های دندان به دلایل پوسیدگی و یا عفونت در کانال عصبی دندان صورت میگیرد. این درد ها بیمار را بسیار اذیت می کنند و نیاز به عصب کشی فوری دارند.
- آبسه دندان : آبسه همان کیستی است که در قسمت انتهای پالپ دهان ایجاد میشود. آبسه کردن موجب عفونت خواهد شد که به همین دلیل معمولا باید ابتدا عفونت از دندان خارج شود و سپس بعد آز به عمل عصب کشی پرداخت. در این موارد در صورتی که عفونت وارد خون شود خطرناک است.
بهترین روش برای درمان
امروزه بهترین روش برای درمان ریشه یا اندو استفاده از دستگاه روتاری است. دستگاهی که با استفاده از فایل های مخصوص درون پالپ دندان می تواند درمان را انجام دهد. دستگاه روتاری به این شکل است که به دلیل جنس و حالتی که دارند پس از قرارگیری در کانال ریشه به همان شکل کانال ریشه در می آیند و می توانند در زمان کمتری و دقت و شرایط بهتری درمان را انجام دهند.
این روش در مقایسه با روش دستی که در آن دندانپزشک با دست خود فایل ها را وارد کانال می کرد و با حرکت دست درمان را انجام می داد، از دقت بالاتری برخوردار بوده و می تواند همانند پزشک همان حرکات را در کانال انجام دهد.
درمان ریشه با توجه به این که اگر به صورت کامل انجام نشود و کانال ریشه به صورت کامل تخلیه نشود در آینده بیمار را دچار مشکلاتی میکند. در روش دیجیتال روتاری خیلی راحت تر و سریع تر با استفاده از دستگاه تخلیه کانال انجام خواهد شد.
مزایای عصب کشی به روش روتاری :
- درد کمتر بعد از عصب کشی و پایان درمان
- راحتی بیمار و تسریع در عملیات درمان که موجب می شود بیماران هم این روش را ترجیح دهند .
- کیفیت بالای درمان و دقت در انجام فرایند
- راحتی فرایند برای دندان پزشک
علاوه بر دستگاه روتاری دستگاه های دیگری هم در رابطه با تشخیص درمان ریشه و همچنین رادیوگرافی نیز وجود دارند. که به وسیله این دستگاه ها دندانپزشک متوجه پوسیدگی یا عمق خرابی دندان خواهد شد. سپس برای درمان تصمیم می گیرد.
دلیل درد بعد از عصب درمان چیست ؟
بعد از درمان ریشه معمولا بیماران دچار درد خواهند بود و به همین دلیل قرص تسکین دهنده درد متناسب با بیمار تجویز می شود. اما دلیل آن چیست؟ عصب تخلیه شده اما هنوز هم درد در دندان وجود دارد.
دلیل اصلی آن التهاب در ناحیه تحت درمان و تورم در دندان است که ممکن است مدتی به طول بینجامد.
حتی ممکن است تا مدتی دندان ها توسط سرما و گرما تحریک شوند. که در این حالت دندان های مجاور حساس شده اند و بیمار احساس میکند که درد در همان دندان عصب کشی شده است.