اینلی و آنلی طبیعی تر از کامپوزیت

اینله و انله چیست

اینلی و آنلی ( اینله و آنله) و مراحل ترمیم آنها 

 

اینلی و آنلی چیست؟ 

وقتی دندانی پوسیده می‌شود، باید درمان شود. روش های متفاوتی برای درمان پوسیدگی از سنتی تا پیشرفته و حتی دیجیتالی وجود دارد. یکی از روش های ترمیمی اینلی و آنلی است. این دو، روش های ترمیم پوسیدگی دندان هستند که برای پر کردن دندان استفاده می‌شوند. اینلی برای پر کردن و ترمیم بخش های مرکزی دندان استفاده می‌شود. در حالی که آنلی برای ترمیم بخش های بزرگ تر و پوسیدگی های وسیع تر که تاج دندان را از بین برده است، استفاده می‌شود. این روش ترمیمی بیشتر برای درمان دندان های عقبی به کار می‌رود. زمانی که بخش اعظم دندان سالم باشد، دندانپزشک ترجیح می‌دهد به جای استفاده از روکش برای بیمار از این روش پوسیدگی، شکستگی و یا ترک خوردگی دندان را ترمیم کند. 

 

تفاوت اینلی و آنلی

جنس این مواد می تواند از جنس زیرکونیا، پرسلن، سرامیک، ایمکس، رزین یا حتی طلا باشد. اگر برای ترمیم دندان های عقبی استفاده می‌کنید، از آنجایی که این دندان ها زیاد دیده نمی‌شوند و زیبایی آنها زیاد مد نظر بیماران نیست، بهتر است از جنس طلا استفاده شود. زیرا طول عمر و ماندگاری بسیار بالایی دارد. اما گاهی برای دندان های جلویی از این روش استفاده می‌شود. در این صورت به دلیل اینکه دندان های جلویی بیشتر در معرض دید هستند و زیبایی آنها اهمیت دارد، بهتر است از پرسلن استفاده شود. زیرا پرسلن همرنگ دندان بوده و بسیار طبیعی جلوه می‌کند. اما برای کسانی که بیماری های مال اکلوژن ( عدم جفت شدن دندان های فک بالا و پایین) دارند، استفاده از مواد رزین توصیه می‌شود. 

 

مراحل انجام اینلی و آنلی دندان 

در جلسه اول دندانپزشک دندان را برای پر کردن آماده می‌کند. ابتدا پوسیدگی ها را پاکسازی می‌کند، سپس در صورت لزوم تراش مختصری در دندان ایجاد می‌کند و از دندان مورد نظر قالب گیری یا اسکن دیجیتالی می‌گیرد. سپس این قالب را برای لابراتوار ارسال می‌کند تا از روی آن اینله یا آنله ساخته شود. بعد از آن با موادی موقتی دندان را پر می‌کند. از آنجایی که ساخت اینله و آنله در لابراتوار، فرایندی زمانبر است، تا زمانی که ساخته شود این مواد موقتی از دندان بیمار محافظت می‌کند. 

مراحل ترمیم اینلی

 

در جلسه دوم، مواد موقتی از دندان خارج شده و اینله و آنله در دندان چسبانده می‌شود. سپس دندانپزشک سطوح آن را با دندان بررسی می‌کند تا کاملا با سطح دندان ها منطبق باشد و اکلوژن ایجاد نکند. بعد از همه این مراحل، لبه های آن را پولیش می‌دهد.

تفاوت اینله و آنله با پر کردن معمولی چیست؟ 

  • این مواد استحکام و دوام بیشتری دارند و گاها تا ۳۰ سال عمر می‌کنند.  
  • این مواد از خراب شدن دندان ها در آینده جلوگیری می‌کنند و باعث می‌شوند طول عمر دندان زیاد شود. 
  • در این روش ابتدا از دندان قالب گیری شده و در لابراتوار ساخته می‌شود سپس به دندان چسبیده می‌شود اما در روش معمولی، دندان به طور مستقیم با مواد فلزی ( آمالگام ) پر می‌شود. 
  • از نظر ظاهری نیز، این روش ظاهری طبیعی تر و زیباتر نسبت به مواد فلزی در روش معمولی دارد. 

انواع آنلی از نظر جنس 

آنلی  ها از نظر جنس مواد سازنده انواع مختلفی دارند: 

۱- بیس آن زیرکونیا باشد و پوشش سرامیکی داشته باشد.

۲- بیس آن IPS  و پوشش سرامیکی داشته باشد.

۳- بیس آن لیتیم دی سیلیکات باشد و پوشش سرامیکی داشته باشد. 

۴- تماما سرامیکی باشد.

۵- تماما از جنس زیرکونیای های ترنسلوسنت باشد. 

بهترین نوع آن، آنلی‌ای است که از طریق اسکن های دیجیتال از دندان اسکن گرفته شده باشد و با استفاده از دستگاه های CAD/CAM و از جنس تمام زیرکونیای های ترنسلوسنت باشد. این نوع آنله بسیار دقیق تر و زیباتر و با دوام تر از بقیه است.  

تفاوت پر کردن با اینلی و آنلی

مزایای روش ترمیمی اینله و آنله 

    استحکام و دوام: در این روش از مواد سرامیکی استفاده می‌شود که نسبت به آمالگام و رزین کامپوزیتی استحکام و دوام بالاتری دارد. پرسلین سرامیکی ماده ای بسیار مقاوم است که استحکام دندان ها را می‌تواند تا حدود ۷۰ درصد افزایش دهد. 

    عدم تغییر رنگ: از آنجایی که مقاومت بالایی دارد، در برابر تغییر رنگ نیز مقاوم بوده و در صورت مسواک زدن به طور مداوم، اصلا تغییر رنگ نمی دهد و شفاف و سفید باقی می‌ماند. 

    شبیه دندانهای طبیعی است: اینلی و آنلی از نظر ظاهری و زیبایی و رنگ کاملا شبیه دندان های طبیعی است. کسانی که قصد دارند پرشدگی های آمالگام را تعویض کنند، این روش بهترین گزینه است. زیرا رنگ پرسلن های سرامیکی و بازتاب نور آنها کاملا شبیه مینای دندان طبیعی است. 

    محافظه کارانه تر است: این روش به دندانپزشک این امکان را می‌دهد تا بخش اعظم دندان را که سالم است حفظ کند و تراش خیلی کمی نیاز دارد نسبت به روکش دندان. 

    مقاوم در برابر دما: بر خلاف ترمیم معمولی که با آمالگام صورت می‌گیرد، این روش در برابر سرما و گرما مقاوم است و دچار انبساط و انقباض نمی‌شود. اما مواد آمالگام در برابر سرما و یا حرارت حساس هستند و ممکن است دچار شکستگی و یا ترک خوردگی شوند و یا حتی از دندان جدا شوند. این شکستگی ها و ترک خوردگی ها محل تجمع باکتری ها می‌شوند و در نهایت باعث پوسیدگی بیشتر دندان می‌شوند. 

    مراقبت و نگهداری آسان: از آنجایی که این روش بسیار به دندان های طبیعی نزدیک است، مراقبت از آن نیز مانند دندان های طبیعی راحت است و با روزی ۲ مرتبه مسواک زدن و استفاده مرتب از نخ دندان می‌توانید سلامت آنها را حفظ کنید. اما باز هم چکاپ دوره ای توسط دندانپزشک ضروری است تا در صورت بروز هرگونه مشکل، از آنها جلوگیری شود. 

 

  معایب روش ترمیمی اینله و آنله 

۱- نسبت به پر کردن و یا کامپوزیت جلسات بیشتری نیاز دارد. 

۲- اگر مینای دندان قبل از انجام این روش آسیب دیده باشد، می‌تواند به دندان ها آسیب وارد کند. 

۳- در صورتی که پزشک در قرار دادن این مواد مهارت کافی نداشته باشد، امکان دارد از روی دندان ها جدا شود و نیاز به چسباندن دوباره باشد. 

۴- هزینه آن نسبت به کامپوزیت و روکش بیشتر است. 

در چه مواردی از این روش ترمیمی استفاده می‌شود؟ 

معمولا اینلی و آنلی برای ترمیم اکثر موارد پوسیدگی به کار می‌رود. کسانی که زیبایی دندانشان برایشان اهمیت زیادی دارد و نمی‌خواهند از مواد فلزی استفاده کنند، می‌توانند از این روش استفاده کنند. و یا کسانی که می‌خواهند پر شدگی های خود را تعویض کنند، اینله‌و آنله بهترین گزینه است. 

تفاوت آمالگام با آنله

 

همانطور که در ابتدا نیز بیان کردیم، هنگامی که پوسیدگی به قدری باشد که نتوان با کامپوزیت آن را درمان کرد و یا بخش اعظم تاج دندان از دست رفته باشد و دیواره ها نیز آسیب دیده باشند، معمولا از آنله استفاده می‌شود. 

گاهی بد رنگی یا تغییر رنگ دندان های خلفی بیماران را ناراحت می‌کند. برای از بین بردن آن از اینلی و آنلی استفاده می‌کنند. 

 

در بحث ترمیم دندان ها، اگر پزشک یا لابراتوار مهارت و دانش کافی در استفاده از روش های ترمیمی نداشته باشند، نه تنها مشکل شما را نمی‌توانند حل کنند، بلکه باعث افزایش بیماری در دندان های شما می‌شوند. کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر دلنوا، با استفاده از تجهیزات و با کمک دندانپزشکی دیجیتال، روش های درمانی بسیار دقیقی به بیماران ارائه می‌کند. جهت دریافت نوبت و یا وقت مشاوره با کلینیک دکتر دلنوا تماس بگیرید.