تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌

تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌

تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ :

سیگار کشیدن یک رفتار رایج در جمعیت است. هدف از این مقاله، آشکار کردن تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ دندان است.

سیگار بر سلامت عمومی و همچنین سلامت دهان و دندان افراد تأثیر دارد. تنباکو بر نتیجه تقریباً تمام اقدامات درمانی انجام شده در دهان تأثیر منفی می گذارد. در بین افراد سیگاری  میزان شکست پیوند استخوانی ایمپلنت به طور قابل توجهی بالاتر است و حفظ بهداشت دهان و دندان اطراف ایمپلنت ها و خطر ابتلا به پری ایمپلنتیت تحت تاثیر سیگار کشیدن قرار می گیرد. برای افزایش بقای ایمپلنت در افراد سیگاری، پروتکل های مختلفی توصیه شده است. اگرچه ایمپلنت‌های دندانی تبدیل به پیشرفته‌ترین روش‌های جایگزینی دندان شده‌اند، اما بدون محدودیت و عوارض نیستند.

 

 ایمپلنت دندان : 

یکی از ضروری ترین پیشرفت ها در دندانپزشکی مدرن، توانایی جایگزینی دندان های از دست رفته با استفاده از ایمپلنت است که مستقیماً در فک قرار می گیرند. از یک دندان گرفته تا یک فک کامل یا صرفاً برای تثبیت پروتز متحرک، ایمپلنت دندان می تواند جایگزین موفقی برای بسیاری از مشکلات ترمیمی باشد. اما حتی در این تکنولوژی مدرن هم میتوان شاهد تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ بود.

ایمپلنت دندان

ایمپلنت ها از تیتانیوم ساخته می شوند که قابلیت سازگاری با بدن را دارند و محکم هستند اما با این وجود آسیب پذیر هستند، مانند تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ که در ادامه به طور کامل به آن می پردازیم. 

مصرف سیگار و تاثیرات آن بر سلامت دهان: 

۴٫۸۳ میلیون نفر در سراسر جهان در سال ۲۰۰۰ در نتیجه اعتیاد به نیکوتین جان خود را از دست دادند. این عدد برای توضیح مضرات ناشی از تنباکو کافی است. نیکوتین ضربان قلب، فشار خون و تعداد تنفس را افزایش می دهد و باعث می شود مصرف کننده احساس هوشیاری بیشتری کند. متاسفانه، این اثرات پس از ۲۰ دقیقه یا بیشتر از بین می‌روند و مصرف‌کننده تنباکو در هوس کشیدن دیگری باقی می‌ماند.

تاثیر سیگار بر دهان

تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ و همچنین سلامت عمومی و سلامت دهان و دندان افراد قابل مشاهده است. ارتباط اولیه بین سیگار کشیدن و بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی، تصلب شرایین تحت بالینی، بیماری مزمن انسدادی ریه، پنومونی، وزن کم هنگام تولد و سرطان های مختلف بدون شک ثابت شده است. زنان بارداری که سیگار می کشند، خطر مرده زایی را افزایش می دهند.

سیگار تا آنجا که به سلامت دهان مربوط می شود، خطر ابتلا به بیماری پریودنتال، ضایعات پیش سرطانی و سرطان دهان، پوسیدگی ریشه و پری ایمپلنتیت را افزایش می دهد. 

همچنین باعث اختلال در چشایی، لکه‌دار شدن دندان‌ها و ترمیم‌ها و همچنین تاخیر در بهبود زخم پس از کشیدن، عمل‌های پریودنتال و جراحی‌های ارتوگناتیک می‌شود. نیکوتین ممکن است بر سنتز پروتئین سلولی تأثیر بگذارد و توانایی چسبندگی فیبروبلاست لثه را مختل کند، بنابراین در بهبود زخم و یا تشدید بیماری پریودنتال اختلال ایجاد می‌کند. 

تاثیر سیگار بر ایمپلنت :

برای موفقیت یک ایمپلنت، باید عوامل متعددی از یک جراحی خوب گرفته تا یک پروتز خوب و نگهداری مناسب آن در هم آمیخته شود. شکست‌های ایمپلنت با نرخ پایینی اتفاق می‌افتند، اما معمولاً در افرادی که دارای عوامل خطر هستند، خوشه‌بندی می‌شوند. عامل خطر هر چیزی است که شانس یا احتمال شکست را افزایش دهد.

 

عوامل موثر برای موفقیت و شکست ایمپلنت عموماً به عوامل مرتبط با بیمار (به عنوان مثال وضعیت سلامت عمومی بیمار، عادات سیگار کشیدن، کمیت و کیفیت استخوان، حفظ بهداشت دهان)، ویژگی‌های ایمپلنت (مانند ابعاد، پوشش و بارگذاری)، محل کاشت و تجربه پزشک تقسیم می‌شوند.  به طور کلی، عوامل مرتبط با بیمار در تعیین احتمال شکست ایمپلنت بسیار مهمتر از عوامل مرتبط با ایمپلنت هستند. برای مثال تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ بسیار بیشتر از تاثیر عواملی مانند ابعاد آن میباشند. 

محققان بر این باورند که تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ های درونی به عنوان یک عامل خطر اصلی برای از دست دادن ایمپلنت میباشد. مطالعات مختلف میزان شکست ایمپلنت را در افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیرسیگاری گزارش می‌کنند.

 

  • تاثیر سیگار بر ایمپلنت به گونه ایی است که حتی بقا و میزان موفقیت آن را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. جالب است بدانید در افراد سیگاری، ایمپلنت‌های فک بالا در مقایسه با ایمپلنت‌های فک پایین، میزان شکست بیشتری دارند. 

ایمپلنت ناموفق

انقباض عروقی ناشی از جذب موضعی نیکوتین در جریان خون عامل مهمی برای شکست ایمپلنت در برخی مطالعات نشان داده شده است. این می‌تواند نرخ نارسایی پایین‌تر در فک پایین را در میان افراد سیگاری توضیح دهد، زیرا این ناحیه توسط زبان پوشانده شده است و از این رو در برابر تأثیر موضعی دود تنباکو محافظت می‌شود.

 

  • از دیگر تاثیر سیگار بر ایمپلنت میتوان به از دست دادن استخوان حاشیه ای به میزان قابل توجهی در اطراف ایمپلنت در افراد سیگاری شدید (بیش از ۱۴ سیگار در روز) نسبت به افرادی که سیگار مصرف می کنند (کمتر از ۱۴ سیگار در روز) اشاره کرد.

 

  • تاثیر سیگار بر ایمپلنت به گونه ایی است که اثرات منفی آن بعد از عمل جراحی ظاهر می شود. در مطالعه ای در مورد تاثیر سیگار بر ایمپلنت، محققان متوجه روند شکست بیشتر در افراد سیگاری در مرحله ی قبل از قرار دادن پروتز شدند. 

یعنی  تاثیر تنباکو بر بهبودی پس از کاشت ایمپلنت با تأثیر پس از کشیدن دندان متفاوت است. اما هنگامی که ایمپلنت‌ها کاشته شدند، بافت‌های نرم اطراف آن‌ها تحت تاثیر نامطلوب تنباکو قرار گرفتند، به شیوه‌ای که بافت‌های پریودنتال به‌طور مضر تحت تأثیر قرار گرفتند. این نتایج نشان می‌دهد که افزایش شکست ایمپلنت در افراد سیگاری، نتیجه ی بهبود ضعیف یا یکپارچگی استخوانی نیست، بلکه به دلیل قرار گرفتن بافت‌های اطراف ایمپلنت در معرض دود تنباکو است.

 

  •  این امر باعث از دست دادن استخوان حاشیه ای به میزان قابل توجهی پس از کاشت ایمپلنت می شود، و در نتیجه بروز پری ایمپلنتیت را افزایش می دهد. التهاب مخاط اطراف ایمپلنت و افزایش تحلیل استخوان اطراف ایمپلنت نیز بر میزان موفقیت پیوند استخوان تاثیر می گذارد.

بیماری ایمپلنت 

راه های پیشگیری از شکست ایمپلنت در افراد سیگاری :

 

 برای کاهش تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ و افزایش بقای ایمپلنت در این افراد، پروتکل های مختلفی توصیه شده است. برای مثال :

  • پیشنهاد میشود که بیمار حداقل ۱ هفته قبل از جراحی سیگار را ترک کند تا سطوح افزایش یافته چسبندگی پلاکت ها و ویسکوزیته خون و همچنین اثرات کوتاه مدت مرتبط با نیکوتین معکوس شود. 
  • بیمار باید حداقل تا ۲ ماه پس از کاشت ایمپلنت از مصرف دخانیات خودداری کند، تا این زمان ترمیم استخوان به مرحله استئوبلاست پیشرفت کرده و استیو اینتگراسیون اولیه ایجاد شود.

  

اگرچه تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ به گونه ایی میباشد که یک عامل خطر برای شکست ایمپلنت محسوب میشود، اما منع مصرف مطلق در نظر گرفته نمی شود. هنگامی که درمان ایمپلنت برنامه ریزی می شود، ابتدا باید اطلاعاتی مانند تاریخچه سیگار کشیدن و مدت، شدت و وضعیت فعلی سیگار کشیدن به دست آید.

البته این به معنی تشویق به مصرف سیگار نمی باشد بلکه به دلیل تاثیر سیگار بر ایمپلنت‌ بعد از کاشت، سیگاری‌هایی که تحت عمل جراحی مرتبط با ایمپلنت و هم کاشت دندان قرار می‌گیرند، باید توسط دندانپزشکان تشویق شوند تا سیگار را ترک کنند و تاکید کنند که سیگار کشیدن می‌تواند عوارض را افزایش داده و میزان موفقیت این روش‌ها را کاهش دهد. پزشک باید تصمیم بگیرد که آیا درمان ایمپلنت را در موقعیت های پرخطر شروع کند یا نه، اما زمانی که تصمیم به ادامه آن گرفته شد، رضایت آگاهانه بیمار قبل از شروع درمان ضروری است.

 

جهت مشاوره  و درمان بیماری های دهان و دندان  و انجام ارتودنسی و ایمپلنت دیجیتال میتوانید به کلینیک دکتر دلنوا مراجعه کنید.

منبع : 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3894084/