دندان های عقل، آخرین دندانهایی هستند که رویش میابند و برای داشتن سلامتی دهان و دندان ها معمولاً نیازی به دندان عقل نیست .دندان عقل در حدود ۲۰سن سالگی یا اوایل دهه بیست در انتهای دهان رویش میشوند و امکان دارد هیچ وقت رویش پیدا نکنند. در این حالت به شکل نهفته هستند. بدین معنی که در استخوان فک یا بافت لثه شما گیر افتاده اند. در بیشتر موارد دلیل این است که در دهان شما فضای کافی برای رویش این دندان ها وجود نداشته است. فک های ما انسان های امروزی از انسانهای اولیه کوچکترند،زیرا رژیم غذایی آن ها شامل مواد سخت بود و فک های بزرگ و دندانهای بیشتری نیاز داشتند اما انسانهای امروزی به نیروی جویدن زیادی نیاز ندارند.
در حقیقت امروزه دندانهای عقل بیش از این که مفید باشند مضر هستند و دندانپزشک ها ممکن است توصیه کند که آنها را خارج کنید.
احتمال این وجود دارد که دندان های عقل نهفته باشند و شما حتی از وجود آن ها خبر نداشته باشید تا اینکه به دلایلی مثل عفونت ، فشار روی دندان مجاور و یا دردی ناگهانی بروز کند. رویش ناقص دندان عقل نیمه نهفته می تواند منجر به بهم ریختگی و یا حرکت دندان های فرد شود. معمولا تا وقتی که دندان های مجاور دندان عقلتان شروع به کج شدن نکنند شما متوجه رشد دندان های عقل و فشارشان بر روی ریشه دندان های کناری نخواهید شد. اما حتی در مورد هایی که دندان های عقل رویش میابند عموما به سختی قابل تمیز شدن میباشند و در نهایت منجر به بروز پوسیدگی غیر عادی یا عفونت در اطراف بافت لثه می شوند.
اگر علائم واضح و مشخص دارید یا حتی اگر مشکلی حس نمی کنید به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا شما را ویزیت کند و تشخیص دهد که آیا در حال حاضر مشکلی وجود دارد و یا احتمال بروز مشکلاتی در آینده وجود خواهد داشت یا خیر؟
در صورتی که دندانپزشک شما تشخیص دهد که دندان عقل خود را بکشید یا جراحی کنید حتما این پیشنهاد عاقلانه ترین انتخاب برای حفظ سلامت بقیه ی دندان ها خواهد بود. دندان عقل حتما باید توسط یک دندانپزشک عمومی یا جراح دهان و فک و صورت از دهان خارج شود. دندان های عقل به چند دلیل می توانند باعث آسیب شوند.
سایز فک و چگونگی رشد دندان عقل :
گاهی اوقات دندان های عقل فضای کافی برای رویش کامل ندارند که در این موارد مشکل دندان عقل شامل درد و تورم است یا حتی ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد ولی با این وجود هم بقیه دندان ها در معرض آسیب جدی قرار داشته باشند.
* بیماری لثه :
وقتی این دندان به صورت نهفته در فک شما باقی بماند باکتری ها در شیارهای موجود بین لثه ودندان که قابل تمیز شدن نیست، رشد خواهند کرد و باعث ایجاد عفونت می شوند.
* پوسیدگی :
گاهی اوقات به علت موقعیت قرارگیری یا به دلیل این که بخشی از دندان به وسیله لثه پوشیده شده به سختی مسواک می خورد و تمیز نمیشود. در نتیجه باکتری های مولد پوسیدگی در آن تجمع میابند. این باکتری ها علاوه بر همان دندان ، دندانهای مجاورش را نیز تحت تاثیر قرار می دهند.
* موقعیت نا مناسب دندان عقل :
دندان عقلی که به طرف بافت گونه رشد میابد باعث تحریک بافت مجاور خودش می شود . این نوع دندان های عقل رویش یافته به جز مشکل دسترسی برای تمیز کردن، باعث گاز گرفتگی نا خواسته گونه در هنگام جویدن غذا نیز می شوند،که در طولانی مدت میتواند بسیار مشکل ساز باشد.
* کیست ها :
در صورتی که بافت تشکیل دهنده تاج دندان نهفته در استخوان باقی بماند. ممکن است بعدها با مایعی پر شده و تشکیل کیست دهد که استخوان اطراف خود را نیز تخریب خواهد کرد.