دندان های شیری

دندان های شیریدندان های شیری :

دوره رویش دندان ها به طور کلی به ۳ دوره تقسیم می‌شوند، دوره اول دندان های شیری ، دوره دوم دندان های مخلوط و دوره سوم دندان های دائمی. اولین دندان هایی که بطور معمول از ۶ ماهگی در دهان می رویند و حدود رویش آنها تا ۳  سالگی ادامه می یابد را دندان های شیری می نامند . ریزش این دندان ها از ۶ سالگی آغاز می‌شود و جای خود را به دندان های دائمی می دهند.

 پس در نتیجه دوره دندان های اولیه یعنی زمانی که تنها دندان های شیری در دهان قرار گرفته اند و از ۶ ماهگی شروع شده ، تا ۶ سالگی هم ادامه می یابد و پس از گذشت دوره دندان های اولیه، دوره دندانی مخلوط آغاز می شود .

 یعنی زمانی که در دهان دندان های اولیه وجود دارند و البته تعدادی نیز جای خود را به دندان های دائمی داده اند . دوره دندان های مخلوط به طور معمول تا ۱۲ سالگی ادامه پیدا می کند و پس از گذشت این دوره ، دیگر دندان اولیه در دهان وجود نداشته و تنها دندان  هایی که در دهان قرار دارند دندان های دائمی میباشند. به این دوره که حدودا بعد از ۱۲ سالگی در هر فرد آغاز می شود دوره دندان های دائمی گفته میشود. البته باید به این نکته دقت کرد که تاخیر یا تعجیل چند ماهه در رویش دندان های دائمی یا افتادن دندان های شیری مشکلی ندارد ، اما اگر این تاخیر بیش از ۹ ماه شود باید به دکتر دندان پزشک مراجعه کرد.

در هر فک تعداد دندان های شیری ۱۰ عدد میباشد یعنی  در فک بالا ۱۰ عدد و در فک پایین نیز ۱۰ عدد پس به طور کلی هر کودک ۲۰ دندان شیری دارد که این دندان ها درست بعد از افتادن جای خود را به ۳۲ دندان دائمی می دهند.

دندان های اولیه

به طور معمول اولین دندانهایی که در دهان دیده می شود ، سانترال های فک پایین و آخرین آنها مولر دوم فک بالا است. دندان های اولیه در زمان جنینی و حدودا از هفته ششم بارداری در رحم مادر شروع به شکل گیری میکنند و در ۶ ماهگی از لثه سر بر می آورد.

 بنابراین با این تفاسیر نحوه مراقبت مادر باردار و تغذیه مناسب آن نقش بسیار زیادی در سلامت دندان های شیری فرزند دارد.

 اهمیت دندان های شیری :

دندان های شیری نقش بسیار مهمی در شکل گیری و توسعه فک و دهان دارند . در واقع دندان های اولیه در دهان کودک طول قوس در فک را حفظ می نماید و جایگزینی دندان های دائمی بر اساس دندان های اولیه یا همان شیری ایجاد می شود.

در واقع دندانهای شیری، راهنمایی هایی هستند برای تعیین مسیر رشد دندان های دائمی . و همچنین حفظ فاصله ی مناسب دندان های دائمی تا حد زیادی به عضلات فک و تشکیل استخوان فک به دندان های شیری، بستگی دارد.

 

ناهنجاری های دندان کودکان

 

 ریشه دندان های شیری سبب پیدایش دندان های دائمی می شود. البته نقش مهم دندان های اولیه را نباید نادیده گرفت که دندان های اولیه برای رشد گفتار کودک ، برای لبخند کودک و در جویدن غذا نقش بسیار مهمی دارند .

چگونه  دندان شیری فرزندمان سالم باشد؟

یکی از مشکلاتی که بیشتر افراد با آن رو به رو هستند پوسیدگی دندان های شیری است .

 بر اساس آمار منتشر شده از سازمان بهداشت جهانی حدود ۶۰ تا ۹۰ درصد افراد در سراسر جهان با معضل پوسیدگی دندان های اولیه رو به رو هستند و این امر به یک مشکل عمومی تبدیل شده است .

با توجه به این امر که دندان های اولیه در دوره جنینی شکل می گیرند مناسب ترین اقدام در ارتقا سلامت دندان شیری اطفال، حفظ مراقبت مادر است چون که تغذیه و سلامت مادر بر کیفیت شکل گیری اندام های استخوانی، به خصوص دندان نوزاد بسیار موثر است پس در نتیجه وضعیت روحی، مواد و داروهایی که مادر مصرف می کند اهمیت بالایی در سلامت دندان های شیری فرزند در حین بارداری دارد.

نکته ی بعدی که بسیار حائز اهمیت میباشد، اثر گذاری پوسیدگی دندان های مادر بر فرزند است. از آنجایی که میکروب های موجود در پوسیدگی می تواند از طریق دهان مادر به فرزند منتقل شود پوسیدگی دندان های مادر نقش به سزایی در خرابی دندان فرزند دارد زیرا مادر بیشتر ارتباط دهانی را از لحاظ بوسیدن و محبت با فرزند دارد. بنابراین مادرانی دندان های سالمی دارند دارای فرزندانی با دندان های سالم تر هستند.

و اما توصیه ی دیگر برای حفظ و ارتقا سلامت دندان های شیری مراجعه به دندانپزشک و چکاپ دندان های اطفال است.

بهتر است  اولین چکاپ از دندان های کودک در سن ۱ سالگی توسط یک متخصص دندانپزشک کودک انجام شود . این مراجعه و معاینه سبب پیشگیری در پوسیدگی دندان های اولیه میشود و همچنین در مواقعی که لازم باشد ترمیم های اولیه برای دندان­های کودک صورت می‌گیرد تا جلوگیری شود از ازدیاد پوسیدگی و خرابی سایر دندان . به این نکته توجه داشته باشید که تعداد چکاپ دندان های کودکان باید بیشتر از دفعات چکاپ دندان های افراد بالغ باشد. زیرا دندان های شیری بیشتر در معرض پوسیدگی قرار دارند .

 

آموزش مرحله ای مهم در ارتقا سلامت دندان های شیری است. آموزش حفظ و نگهداری دندان بهترین راه برای حفظ سلامتی دندان های کودک است تا جلوگیری شود از پوسیدگی دندان های کودکان . بدین منظور در اولین فرصت باید نحوه صحیح استفاده از نخ دندان و مسواک زدن را به کودک آموزش دهیم . همچنین باید توصیه های لازم در زمینه تغذیه را به کودکان داشته باشیم و یک رژیم غذایی سالم البته با مواد قندی کمتر برای کودکان در نظر داشت تا از پوسیدگی دندان آنها جلوگیری شود.

اگر تمامی نکات بالا را رعایت کنیم می توان پوسیدگی دندان های شیری را کاهش داد اما بعضا پوسیدگی این نوع دندان شاید اجتناب ناپذیر باشد .

حال در صورت پوسیدگی دندان های کودکان باید چکار کرد که در ادامه مطلب به آن می پردازیم.
 آیا دندان های شیری نیاز به ترمیم دارند؟

اگر بخواهیم متوجه این امر بشویم که ترمیم دندان های اولیه  مهم است فقط کافیست به اهمیت دندان های اولیه باز نگاهی بیندازیم. همانطور که در مطالب بالا گفتیم این دندانها در شکل گیری و توسعه  فک و دهان نقش بسیار مهمی دارند. و کودکانی که دندان شیری پوسیده دارند قطعا در آینده نه چندان دور درگیر مشکلات جدی در فک و دندان های دائمی خود خواهند شد.

پس با توجه به اهمیت سلامت دندان شیری، می توان دلایل ترمیم دندان شیری را به ترتیب زیل بازگو کنیم. 

برای جلوگیری از گسترش عفونت باید دندان کودکان را پر کرد. 

لبخند و حالت دندان‌های کودکتان رابطه مستقیمی در حفظ اعتماد بنفس او دارد. 

دندان های شیری، الگویی مناسب برای رویش دندان‌های دائمی هستند. اگر دندان های اولیه را زود بکشید و یا در اثر پوسیدگی آن ها را بکشید، دندان‌های دائمی ممکن است در جای نامناسبی رشد کنند.

 

افتادن دندان کودکان

دندان های شیری، با آسان کردن کار جویدن، در تغذیه مناسب کودک نقش بسزایی دارند.

 این دندان ها کمک به بهتر صحبت کردن کودک میکنند .

پوسیدگی دندان های شیری یا اولیه می‌توانند بر رشد دندان‌های دائمی تاثیر گذار باشند.

همچنین توجه داشته باشید که عدم درمان پوسیدگی دندان‌های کودکان می‌تواند باعث دندان درد شدید در کودکان شود و در موارد وخیم تر ممکن است منجر به  ایجاد آبسه دندان گردد.

جهت مشاوره  و درمان بیماری های دهان و دندان  و انجام ارتودنسی میتوانید به کلینیک دکتر دلنوا مراجعه کنید.  

منبع :

https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-your-childs-teeth