سرطان دهان :
سرطان دهان را معمولا به عنوان سرطان دهان یا سرطان حفره دهان می شناسند، و معمولا از کلمه سرطان دهان برای توضیح و توصیف شماری از سرطان هایی که از ناحیه دهان شروع می شوند استفاده می شود.
سرطان دهان شامل سرطان های دهان و پشت گلو می شود. اغلب سرطان های دهان در بخش هایی از زبان، بافت پوشاننده دهان و یا لثه، زیر زبان، در پایه زبان و ناحیه گلو در پشت دهان ایجاد می شوند.
تقریبا ۳ درصد از کل سرطان های تشخیص داده شده مربوط به سرطان های دهان می باشد.
این بیماری اغلب در افراد بالای ۴۰ سال رخ می دهد و مردان بیش از دو برابر زنان مبتلا می شوند. در بیشتر موارد مبتلا به سرطان های دهان مصرف تنباکو، مصرف الکل (یا هر دو) یا عفونت توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است.
علل ابتلا به سرطان دهان :
-
مصرف دخانیات و الکل :
استفاده هر نوع تنباکو مانند سیگار، احتمال قرار دادن شما را در معرض خطر ابتلا به سرطان های دهان قرار می دهد. همچنین همانطور که گفته شد مصرف بیش از حد الکل هم در افزایش خطر ابتلا به سرطان نقش دارد. و مشخصا استفاده همزمان از هردو یعنی تنباکو و الکل احتمال و خطر ابتلا را دو برابر می کند.
-
HPV :
عفونت HPV یا همان ویروس پاپیلومای انسانی که مقاربتی نیز میباشد (به ویژه نوع HPV 16 آن) باعث ایجاد سرطان های دهان می شود.
-
سن :
این بیماری نیز مانند بسیاری از بیماری ها با افزایش سن خطر ابتلا به آن افزایش می یابد. باید توجه داشته باشید که سرطان های دهان اغلب در افراد بالای ۴۰ سال رخ می دهد.
-
در معرض نور خورشید بودن :
قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای مدت طولانی میتواند در ابتلا به این سرطان موثر باشد.
-
سابقه خانوادگی سرطان های دهان
-
بهداشت ضعیف دهان و بیماری لثه
علائم :
اگر هر یک از این علائم را برای بیش از دو هفته داشتید، حتما باید به دندانپزشک یا پزشک مراجعه کنید :
- یک زخم، تحریک، توده یا لکه ضخیم در دهان، لب یا گلو.
- یک لکه سفید یا قرمز در دهان تان.
- احساس گلو درد یا حس اینکه چیزی در گلو گیر کرده است.
- ایجاد هرگونه مشکل در جویدن، بلعیدن و یا حتی صحبت کردن.
- مشکل در حرکت فک یا زبان.
- تورم در فک که باعث می شود پروتزها بد جا بیفتند یا باعث ایجاداحساس ناراحتی شوند.
- ایجاد بی حسی در زبان یا سایر نواحی در دهان.
- گوش درد
. وجود یک توده در گردن شما
. لق شدن دندان ها
. خونریزی یا بی حسی در دهان
تشخیص :
از آنجا که این بیماری می تواند به سرعت گسترش یابد، تشخیص زودهنگام مهم است. اما خوشبختانه تشخیص سرطان های دهان سخت نیست و پزشک با معاینه ساده ی دهان میتواند علائم اولیه سرطان را تشخیص دهد. این معاینه بدون درد است و تنها چند دقیقه طول می کشد. بسیاری از دندانپزشکان این آزمایش را در طول معاینه منظم دندانپزشکی شما انجام می دهند.
در طول معاینه، دندانپزشک یا متخصص بهداشت دندان، صورت، گردن، لب ها و کل دهان شما را برای علائم احتمالی سرطان بررسی می کند.
بعد از تشخیص اولیه ممکن است پزشک شما را برای آزمایشات اضافی به متخصص ارجاع دهد، آزمایشاتی که ممکن است برای تشخیص آنها را انجام دهید عبارتند از:
آندوسکوپی :
در آندوسکوپی، با استفاده از یک لوله انعطاف پذیربه نام اندوسکوپ به بررسی بینی، سینوس ها، حنجره و حلق بیمار میپردازند.
بیوپسی :
بیوپسی به برداشتن مقدار ناچیز از بافت می گویند. این برداشت با هدف تعیین وجود سلول های سرطانی به پاتولوژیست فرستاده می شود.
اشعه ایکس :
اشعه ایکس در پزشکی کاربرد های فراوانی دارد. در اینجا برای تشخیص وجود سلول های سرطانی در فک، ریه یا قفسه سینه از اشعه ایکس سر و گردن استفاده میکنند.
اسکن :
از اسکن های PET، CT و MRI برای تعیین محل، مرحله و گسترش سلول های سرطانی استفاده میکنند.
رفتار :
زمانی که سرطان های دهان زود تشخیص داده شود، با جراحی یا پرتودرمانی درمان می شود. سرطان دهانی که در زمان تشخیص بیشتر میشود، ممکن است از ترکیبی از درمانها استفاده کند.
به عنوان مثال، پرتودرمانی و شیمی درمانی اغلب به طور همزمان انجام می شود. یکی دیگر از گزینه های درمانی، درمان هدفمند است، که نوع جدیدی از درمان سرطان است که از داروها یا مواد دیگر برای شناسایی دقیق و حمله به سلول های سرطانی استفاده می کند. انتخاب درمان به سلامت عمومی شما، محل شروع سرطان در دهان یا گلو، اندازه و نوع تومور و اینکه آیا سرطان گسترش یافته است یا نه، بستگی دارد.
امکان این که پزشک شما را به یک متخصص ارجاع بدهد زیاد است. پزشکان و متخصصانی که مخصوص درمان سرطان های دهان هستند و یا در آن نقش دارند عبارتند از :
- جراحان سر و گردن.
- دندانپزشکان متخصص در جراحی دهان، صورت و فک (جراحان فک و صورت).
- پزشکان گوش، حلق و بینی (متخصص گوش و حلق و بینی).
- پزشکانی که به طور خاص سرطان را درمان می کنند (انکولوژیست های پزشکی و پرتوشناسی).
سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی که ممکن است بخشی از یک تیم درمانی باشند عبارتند از دندانپزشکان، جراحان پلاستیک، جراحان ترمیمی، آسیب شناسان گفتار، پرستاران سرطان شناسی، متخصصان تغذیه ثبت شده و مشاوران سلامت روان.
نکات مفید :
سرطان های دهان و درمان آن ها می تواند باعث مشکلات دندانی شود. مهم است که قبل از شروع درمان سرطان، سلامت دهان و دندان شما خوب باشد.
در صورت امکان، قبل از شروع درمان سرطان، یک ماه برای معاینه کامل به دندانپزشک مراجعه کنید تا پس از هر کار دندانپزشکی که ممکن است به آن نیاز داشته باشید، به دهان خود فرصت دهید تا بهبود یابد.
قبل، در طول و بعد از درمان سرطان، از پزشک یا دندانپزشک خود بخواهید که راه هایی برای کنترل درد و سایر علائم و کاهش عوارض جانبی درمان به شما بدهد.
با تیم پزشکی خود در مورد کمک های مالی، حمل و نقل، مراقبت های خانگی، مواد غذایی ممنوعه و… صحبت کنید.
جهت مشاوره و درمان بیماری های دهان و دندان و انجام ارتودنسی و ایمپلنت دیجیتال میتوانید به کلینیک دکتر دلنوا مراجعه کنید.
منبع :
https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/mouth-cancer