سیاه شدن لثه

سیاه شدن لثه

 سیاه شدن لثه : 

بافت های سختی که دندان ها را احاطه کرده اند لثه نامیده می شوند که دندان ها را در جای خود نگه می دارند.

بافت سالم لثه همیشه صورتی نیست. درست مانند رنگ پوست افراد، رنگ لثه افراد نیز با یکدیگر متفاوت می باشد. سیاه شدن لثه و یا تغییر رنگ می تواند  ناشی از مصرف برخی دارو ها، استفاده از سیگار یا دخانیات و یا سایر عوامل سبک زندگی باشد. اما لثه‌های سیاه لزوماً نشانه‌ای از مشکل سلامت دهان نیستند، اما اگر به درمان‌های زیبایی لثه‌های بسیار تیره علاقه دارید، میتوانید به دندانپزشک مراجعه کنید.

رنگ لثه ها در شرایط مختلف می تواند از قرمز یا صورتی تا قهوه ای یا سیاه تغییر کند. هر رنگ وضعیت متفاوتی ازبدن را گزارش می دهد پس توجه به رنگ لثه بسیار حائز اهمیت میباشد.

تفاوت رنگ لثه می تواند در یک طرف یا هر دو طرف دهان باشد و می تواند یکنواخت یا به صورت تکه ای باشد. و یا ممکن است در  داخل گونه ها و لب پایین نیز تغییر رنگ مشاهده شود.

سلامت دهان و دندان برای بهزیستی کلی ضروری است. تغییر رنگ لثه می تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی سلامتی باشد، بنابراین فرد باید برای تعیین علت با پزشک صحبت کند.

ملانین و سیاه شدن لثه
 

دلایل سیاه شدن رنگ لثه :

۱. ملانین :

در بدن افراد به طور طبیعی ملانین تولید می شود، ملانین در واقع ماده ای است  که به پوست، مو و چشم ها رنگ می دهد. هرچه ملانین در بدن فرد بیشتر باشد، مو، پوست یا چشم‌های او تیره‌تر می‌شود.

رنگدانه ملانین در میان افراد آفریقایی، آسیایی و مدیترانه ای رایج است.

تغییر رنگ لثه

افرادی که در بدن خود مقدار زیادی ملانین دارند ممکن است لثه های آن ها به رنگ های قهوه ای تیره یا سیاه در بیاید. اگر لثه های فردی همیشه بسیار تیره بوده است، جای نگرانی نیست.

رنگدانه ملانین در لثه طبیعی است و نیازی به درمان ندارد.

با این حال، اگر رنگ لثه در مدت کوتاهی تغییر کند، یا اگر لکه‌های سیاه روی لثه ظاهر شود، احتمالاً ناشی از ملانین نیست و ممکن است نشان دهنده یک مشکل پزشکی باشد.

۲. سیگار کشیدن :

تاثیر سیگار بر بدن

یکی دیگر از دلایلی که میتواند منجر به سیاه شدن لثه شود سیگار کشیدن می باشد. سیاه شدن لثه در  اثر مصرف سیگار را به عنوان ملانوز سیگاری می شناسند.

سلول های تخصصی بدن به نام ملانوسیت ملانین می سازند. دلیل تغییر رنگ لثه با مصرف سیگار نیکوتین موجود در تنباکوی آن می باشد. این ماده می تواند موجب تولید بیش از اندازه ی ملانین، توسط  ملانوسیت ها در بدن شود.

به همین دلیل ممکن است لثه ها قهوه ای یا سیاه تر شوند.  

منبع معتبر تحقیقاتی ارتباطی بین ترک سیگار و کاهش تغییر رنگ لثه پیدا کرده است. این نشان می‌دهد که لکه‌های تیره ‌تر رنگ روی لثه‌ها ناشی از سیگار کشیدن ممکن است از بین بروند.

 

 

۳. بیماری آدیسون :

 لثه تیره همچنین می تواند با برخی از بیماری های غدد درون ریز مرتبط باشد. سازمان ملی اختلالات نادر گزارش می دهد که افراد مبتلا به بیماری آدیسون ممکن است لکه های تیره ای روی غشاهای مخاطی خود از جمله بافت لثه ایجاد کنند.

 

۴. مصرف برخی داروها :

تاثیر دارو بر لثه

بسیاری از داروها می توانند این عارضه جانبی را داشته باشند، از جمله برخی داروهای ضد مالاریا، داروهای ضد روان پریشی، داروهای درمان سرطان و آنتی بیوتیک ها. اگر پس از شروع یک داروی جدید متوجه تیره شدن لثه ها شدید، با پزشک خود صحبت کنید.

 

۵. سرطان دهان :

گاهی اوقات، لثه‌های سیاه می‌تواند نشانه چیز جدی‌تری باشد. لکه سیاه روی لثه می تواند نوعی سرطان دهان باشد که به عنوان ملانوم بدخیم شناخته می شود. اگر متوجه این نوع ضایعه شدید، سریعا به دندانپزشک خود مراجعه کنید. بنیاد سرطان دهان توضیح می دهد که ملانوم بدخیم دهان با بیوپسی بافتی تشخیص داده می شود.

۶. ژنژیویت اولسراتیو نکروزان حاد: 

ژنژیویت اولسراتیو نکروزان حاد یک عفونت لثه است که معمولاً به عنوان دهان ترانچ شناخته می شود. این بیماری با شروع ناگهانی التهاب، درد و وجود ضایعات دهانه مانند “پانچ شده” در لثه پاپیلاری مشخص می شود. علائم آن تب، درد در لثه و بوی بد دهان است. گاهی به دلیل تجمع بافت مرده روی لثه، بافت سیاه یا خاکستری روی لثه‌ها وجود دارد و ممکن است زخم‌هایی در لبه‌های دندان ایجاد شود. دهان ترانچ از باکتری های موجود در دهان است. این می تواند ناشی از بهداشت نامناسب دهان، استرس، کمبود خواب یا رژیم غذایی ناسالم باشد. علائم اولیه ترانچ دهان خونریزی لثه، بوی بد دهان، بزاق اضافی در دهان و احساس بیماری است. درمان این امر ساده است. دندانپزشک دهان را تمیز می کند و ممکن است برای مراقبت از این عفونت آنتی بیوتیک تجویز کند. اگر عود کرد، با دهانشویه دارویی بشویید و دندان ها را تمیز نگه دارید تا از تکرار مجدد عفونت جلوگیری کنید.

 

۷. خالکوبی آمالگام :

 خالکوبی آمالگام به عنوان یک نقطه تیره در دهان ایجاد می شود و از ذراتی در طول یک عمل دندانپزشکی ایجاد می شود که معمولاً به صورت یک لکه آبی، خاکستری یا سیاه ظاهر می شود. آنها خطرناک نیستند، اما می تواند تعجب آور باشد که روی لثه ها، گونه های داخلی یا سایر قسمت های دهان شما ظاهر شود. خالکوبی آمالگام هیچ علامتی ایجاد نمی کند، دردناک نیست و هیچ خطری برای سلامتی ندارد. خوب است که این لکه ها را توسط پریودنتیست یا دندانپزشک خود معاینه کنید تا مطمئن شوید که نوعی سرطان دهان یا ملانوم بدخیم دهان نیست.

رنگ های مختلف لثه خبر از چه می دهند :

  • رنگ پریدگی لثه: کم خونی و عارضه بلیچینگ

 

  • رنگ لثه قرمز: التهاب

 

التهاب لثه

  • لکه های خاکستری مایل به آبی و آبی: داروها، مسمومیت

 

  • لکه های سفید: استوماتیت، لکوپلاکیا، برفک

 

  • لکه های قهوه ای و سیاه: سیگار کشیدن، بیماری ها

 

 

گزینه های درمانی لثه سیاه : 

لثه های سیاه همیشه نیاز به درمان ندارند، اما برای افرادی که به محلول های آرایشی علاقه مند هستند، گزینه های زیادی در دسترس است. پس از معاینه لثه ها، دندانپزشک شما می تواند درمان مناسب را برای شرایط شما توصیه کند.

 

  • برداشتن بافت تیره لثه با چاقوی جراحی یکی از گزینه های جراحی در دسترس بیماران است. نتایج اولیه برای این روش معمولاً خوب است، اما همیشه دوام ندارند. این به این دلیل است که سلول های تولید کننده ملانین می توانند گاهی اوقات به ناحیه تحت درمان مهاجرت کنند و باعث ایجاد رنگدانه های بیشتری شوند.

 

  • کرایوسرجری، که شامل انجماد بافت لثه آسیب دیده است، یکی دیگر از گزینه های درمانی است. یک مطالعه منتشر شده در مجله بین المللی علوم سلامت گزارش می دهد که میزان برگشت پس از کرایوسرجری کم است.

 

  • همچنین ممکن است از پیوند لثه استفاده شود. این درمان شامل برداشتن بافت بدون رنگدانه از سقف دهان و استفاده از آن روی لثه است. این کار به جای از بین بردن بافت تیره لثه، آن را پنهان می کند.

 

لثه های سیاه اغلب یک پدیده طبیعی هستند و یک نگرانی پزشکی نیستند. 

اگر در مورد رنگ لثه خود نگران هستید، و یا برای مشاوره و درمان بیماری های لثه و دندان خود میتوانید با کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر دلنوا تماس بگیرید. 

منبع : 

https://www.medicinenet.com/why_do_gums_get_black_10_causes/article.htm