“وقتی میخندم شبیه شخصیت منفی های والت دیزنی میشم”
لبخند لثه ای به نوع خاصی از لبخند زدن گفته می شود که در آن دندان ها دیده می شوند. در این حالت دندان ها و نحوه لب های فرد به گونه ای است که فرد در هنگام لبخند زدن و حتی صحبت کردن نمی تواند لثه های خود را مخفی نگه دارد.
دندان های زیبا و سالم نقش بسیار مهمی برای سلامتی بدن شخص دارند و علاوه بر اینکه در کارهایی مثل جویدن غذا و حتی صحبت کردن دخیل هستند، می توانند از نظر روحی نیز باعث افزایش اعتماد به نفس افراد شوند. در این بین، یکی از مشکلات شایعی که در ظاهر لثه ها می تواند وجود داشته باشد، عارضه لبخند لثه ای می باشد.
علت بروز لبخند لثه ای چیست
در حالت عادی حدود ۱ تا ۲ میلی متر از لثه ها هنگام لبخند زدن دیده می شوند، اما در لبخند لثه ای، این میزان میتواند تا ۷ میلی متر نیز افزایش می یابد. لبخند لثه ای بیشتر از اینکه باعث ایجاد مشکلات جسمانی برای فرد شود، از نظر روحی و روانی برای فرد ایجاد مشکل می نماید. شخصی که دارای این عارضه است احساس می کند در هنگام صحبت کردن یا لبخند زدن، ظاهر زشتی پیدا می کند و اغلب در این گونه موارد دچار خجالت و گوشه گیری می شود.در این نوع لبخند به علت موقعیت لثه ها، فرد در هنگام غذا خوردن و یا در هنگام مسواک زدن و تمیز کردن دندان ها، امکان دارد که به قسمت انتهایی و چسبیده به دندان لثه ها آسیب وارد کند. بدین ترتیب باعث التهاب و خونریزی در لثه شود.
روش های درمان
برای درمان این مشکل، دو روش جراحی و غیر جراحی وجود دارد. در روش جراحی، با انجام جراحی فک و استفاده از تکنیک های مختلف مشکل حل می شود . این روش تهاجمی بوده و مانند هر عمل جراحی دارای عوارض جراحی نیز می باشد.
درمان لبخند لثه ای با ارتودنسی
در مواقعی که عارضه لبخند لثه ای بر اثر کوتاهی دندان ها یا ناهنجاری های فکی تشخیص داده می شود، و سن بیمار کم باشد ارتودنسی برای درمان این ناهنجاری به کاربرده می شود. TADs اغلب در درمان ارتودنسی کاربرد دارد. همچنین با درمان ناهنجاری فک بالا و حتی فک پایین در پایان درمان مشکل رفع خواهد شد.
درمان لبخند لثهای بدون استفاده از جراحی
روش های بدون جراحی برای درمان در بیشتز موارد به صورت سرپایی می باشد که در مطب دندانپزشکی قابل انجام است و فرد در کم ترین زمان ممکن به کارهای روزمره خود باز می گردد.
از روشهای دیگر استفاده از بوتاکس می باشد. در این روش، عضلاتی که در فرآیند لبخند زدن، باعث کشیده شدن لب ها می شوند، به وسیله سم بوتولینیوم دچار فلج کنترل شده می شوند. بنابراین هنگام لبخند، عضلات لب به درستی عمل نکرده و لبخند درمان می شود. توجه کنید این روش بر اساس تشخیص متخصص ارتودنسی برای گروه درمانی خاصی کاربرد دارد.
نکته ای که در هنگام تزریق بوتاکس باید به آن توجه ویژه ای داشت، میزان دوز سم بوتاکسی می باشد که قرار است به داخل عضلات اطراف دهان تزریق شود. در صورتی که مقدار سم پایین تر از حد مورد انتظار باشد، اثر بخشی لازم را نخواهد داشت و در صورتی که این مقدار سم تزریقی به صورت کنترل نشده و خود به خود تزریق شود، می تواند باعث به هم ریختگی توازن اجزای صورت و فلج غیر ضروری عضلات اطراف دهان شود.
روش دیگر برای درمان تزریق ژل می باشد. در این روش برای حجیم تر کردن لب ها و در نتیجه پوشش بیشتر لثه ها هنگام خندیدن، از تزریق ژل به داخل لب ها استفاده می شود. از انواع مواد تزریقی و ژل های اسید هیالورونیکی برای تزریق استفاده می شود. گاها تزریق چربی نیز می تواند به عنوان یک گزینه مد نظر متخصص ارتودنسی باشد.
البته در هنگام تزریق ژل نیز در صورتی که فرد تزریق کننده مهارت لازم را نداشته باشد، می تواند باعث ایجاد هماتوم و خونریزی شدید در ناحیه لب ها شود. آلرژی و کبودی نیز از دیگر عوارض احتمالی لبخند لثه ای می باشند. این روش نیز برای تعداد خاصی از بیماران بر اساس نظر متخصص ارتودنسی انجام می شود.
برای درمان لبخند لثه ای باید به چه متخصصی مراجعه کرد؟
بهتر است برای درمان لبخند لثه ای به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. متخصص ارتودنسی نامرتبی و شلوغی دندان ها را درمان می کند و و همزمان مشکل لبخند لثه ای شما را درمان می کند
آیا لبخند لثه ای در کودکان عوارض دارد؟
ممکن است این لبخند در کودکان منجر به کاهش اعتماد به نفس کودک شود. بنابراین بهتر است به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا درمان فرزند شما به طور اصولی پی گیری شود.در بعضی موارد که شدت مشکل کم است ممکن است با رشد لبخند درمان شود ولی اگر شدت لبخند لثه ای زیاد باشد باید درمان ارتودنسی سریعا شروع شود.