پروتز دیجیتال

پروتز چیست؟

پروتز ها به عنوان یک جسمی است که در داخل بدن کاشته می شود و با بدن از نظر زیست ساختار پذیر بودن سازگار است. پروتز های مختلفی برای کاشت در بدن وجود دارد که ما در این جا میخواهیم به پروتز های دندانی بپردازیم. پروتز های دندانی انواع مختلفی دارند . به عنوان مثال می توان روکش هایی که بر روی دندان های در حال ترمیم قرار می دهند را پروتز نامید. همچنین پروتز کامل یک دندان هم میتواند کاشته شود. ایمپلنت های دیجیتال هم می توانند به عنوان یک پروتز شناخته شوند. 

دندانپزشکی دیجیتال به عنوان روشی نوین در خدمت بیماران آمده است تا با این روش ها در رابطه با کاشت پروتز های دهانی به روش های سریع و کم درد و راحت برای بیماران بهترین تجربه دندانپزشکی را رقم بزند.

روش CAD/CAM در ساخت پروتز های دندان :

فناوری کد کم ور واقع یک تکنولوژی برای اسکن دهان و ایجاد یک طراحی مناسب برای پروتز های دندان است که از این طریق بیماران راحت تر فرایند درمان را طی میکنند و در نهایت می توان از این فناوری جهت طراحی دندان هایی زیبا استفاده کرد . طراحی لبخند به این وسیله با دقت بالایی انجام می گیرد.

مزایای روش CAD/CAM :

  • از ورود عفونت جلوگیری می کند
  • کاهش زمان طراحی و ساخت پروتز
  • کاهش تعداد مراحل قالب گیری 
  • کیفیت عالی در ساخت
  • استفاده از مواد مناسب
  • کاهش رفت و امد 
  • حذف هدر رفت مواد از طریق ساخت قالب به روش دیجیتال
  • بهداشت بالا

ساخت پروتز دیجیتال 

ساخت پروتز دیجیتال

دستگاه های اسکن سه بعدی و دیجیتالی که امروز در در تجهیزات دندانپزشکی مشاهده می کنید می تواند با اسکن داخلی دهان و فک و دندان به صورت کامل اطلاعات لازم را از وضعیت بیمار به دندانپزشک بدهد. اسکنر های سه بعدی با توجه به اسکل دندان های مجاور و استخوان های فک در تعیین نقش طراحی دندان به وسیله پرینتر های سه بعدی که میلینگ نام دارند نقشی اساسی دارد. میلینگ ها دستگاه هایی هستند که می توانند تنها در کمتر پانزده دقیقه پروتز دندانی بیمار را با توجه به تکنولوژی سه بعدی بسازند و این پروتز ها می تواند از جنس سرامیکی ای آلیاژی باشند.

پروتز های دهانی دیجیتال دیگری نیز مانند دندان مصنوعی وجود دارد که در این حالت هم با توجه به اسکن دهان بیمار توسط دستگاه و تکنولوژی کد کم ساخت پروتز دندان مصنوعی متحرک آغاز می شود.که در این حالت دندان ها از کیفیت بسیار خوبی برخوردار بوده و به راحت ترین حالت روی فک بیمار قرار می گردد.

این روش  مزایایی دارد که در مقایسه با روش های سنتی ان ها را متمایز کرده است.

مزایای پروتز دیجیتال

 در زیر به چند نمونه از این مزایا می پردازیم. 

  • تنها در یک جلسه درمان انجام می شود: در این روش با توجه به این موضوع که تکنولوژی دیجیتال مراحل ساخت پرتز را انجام می دهد و دستگاه ها با دقت شروع به کار می کنند، 
  • بدون درد و خونریزی: در روش پروتزهای دیجیتال با توجه به اسکن انجام شده دیگر نیازی به برش و خونریزی نیست و با دقیق ترین حالت پروتز کار گذاشته می شود. به عنوان مثال ایمپلنت های دیجیتال بدون دردو با پانچ کردن فضای لازم را برای کاشت دهان فراهم می کنند.
  • زمان بهبود تسریع شده است: در این روش با توجه نوع درمان می تواند زمان بهبودی بیمار تا دو برابر تسریع شود. دلیل این امر آن است که درمان بدون جراحی و خونریزی انجام شده و بیمار بعد از درمان می تواند به کار های روزمره بپردازد. البته رعایت نکات درمانی لازم است. 
  • فرایندی ایزوله و عاری از عفونت : در این روش با توجه به این که دستگاه کار طراحی پروتز ها را انجام می دهد پروتز ها در محیطی ایزوله و عاری از عفونت قرار دارند و بیماران از این موضوع احساس نگرانی نمی کنند.
  • دقت در جاگذاری ایمپلنت: ایمپلنت ها با توجه به اسکن دقیق از فضای خالی داخل دهان دقت زیادی دارند و بدون فشار بر دندان های مجاور در جای خود ثابت می شوند. 
  • زیبایی دندان: هیچ روشی را نمی توان پیدا کرد که به اندازه روش های پروتز دیجیتال دقیق باشد به همین دلیل زیبایی و کاشت دقیق موجب شده تا بتوان از این طریق لبخندی زیبا را ایجاد کرد. 

به صورت کلی باید گفت پروتز دیجیتال بهترین روش برای درمان روکش، انله،اینله، بریج کوتاه، ایمپلنت و لمینت ها است.

منبع:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088314/