پوکی استخوان و ایمپلنت

پوکی استخوان و ایمپلنت

  پوکی استخوان و ایمپلنت :

پوکی استخوان یکی از رایج ترین مشکلات در سنین بالا به خصوص در زنان میباشد که بر روی سلامت دهان و دندان نیز تاثیر  میگذارد. و بهترین روش برای جایگزینی دندان ها در این دوران ایمپلنت است  در ادامه به طور مفصل به پوکی استخوان و ایمپلنت میپردازیم.

پوکی استخوان یک بیماری سیستمیک اسکلتی است که ساختار میکروسکوپی استخوان را تخریب میکند ک باعث کاهش استحکام استخوان میشود و خطر شکستگی استخوان را افزایش میدهد.

.اگر فردی دچار پوکی استخوان باشد و با شکستگی مواجه نشود دچار عارضه جدی نخواهد شد که به واسطه همین موضوع پوکی استخوان را بیماری خاموش نیز می‌نامند

این بیماری موجب میشود تا استخوان استقامت و سختی خود را از دست بدهد و با ضربه بشکنند.

پیشرفت پوکی استخوان معمولاٌ تدریجی است و در ابتدا،  از خود هیچ علامتی نشان نمی‌دهد تا زمانی که شکستگی در استخوان ها رخ دهد. استئوپروز یا همان پوکی استخوان می‌تواند در هر استخوانی از تمام نقاط بدن ایجاد شود ولی در اغلب اوقات شکستگی هایی که رخ میدهد، دراستخوان‌های ستون مهره‌ها، ران و لگن اتفاق می افتد.

اما افرادی که پوکی استخوان دارند معمولا در حوادث معمولی و خیلی ساده دچار آسیب میشوند به طوری که اگر فردی پوکی استخوان نداشته باشد در این موقعیت ها دچار آسیب نمیشود.

اکثر شکستگی ها مربوط به ستون مهره ها،لگن و استخوان رادیوس  که وخیم ترین این شکستگی ها،شکستگی لگن هست که در برخی موارد سبب مرگ بیمار میشود.

اما استخوان های فک هم از این قضیه مستثنی نیستند و در اثر پوکی استخوان، استخوان فک ضعیف شده و تراکم آن کاهش میابد و تحلیل میروند و از آنجایی که فک نگهدارنده دندان های ماست همین موضوع سبب آسیب به دندان ها خواهد شد به طوری که ممکن است بیمار دندان خود را از دست بدهد.

علاوه بر این موضوع این امر سبب بروز مشکلاتی حتی برای دندان های مصنوعی خواهد شد که میتواند تناسب آن ها را بهم بریزد.

البته تمامی افراد که دچار پوکی استخوان هستند ممکن است دندان های خود را از دست ندهند و دندان های سالمی داشته باشند.

علائم پوکی استخوان در فک :

  • لثه دچار جراحت شود و محل جراحت خوب نشود
  • احساس بی حسی و سنگینی در لثه داشته باشیم
  • دندان ها شل شوند
  • ایجاد تورم، درد و عفونت در لثه ها

گاهی شدت پوکی استخوان به شدت بالا میباشد و دندانپزشک‌ نمی‌تواند از پروتز برای بیمار استفاده کند.

راه های پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان :

  • داشتن یک رژیم غذایی حاوی کلسیم لازم
  • فعالیت های بدنی و ورزش
  • داشتن وزن مناسب
  • خودداری از مصرف الکل و دخانیات
  • استفاده از مواد غذایی حاوی ویتامین D در رژیم‌غذایی

برای تشخیص اینکه آیا به پوکی استخوان مبتلا هستیم یا خیر! راه هایی وجود دارد

که به طور معمول تست سنجش تراکم استخوان انجام می‌شوند

اما عکس های رادیو گرافی شاخص دقیق و کاملی برای مشخص شدن پوکی استخوان نخواهد بود زیرا اشعه استفاده شده در عکس برداری موجب اختلال در تشخیص خواهد شد که از این رو بهترین راه برای مشخص شدن پوکی استخوان میزان سنجش تراکم استخوان هاست.

همچنین افرادی که داری پوکی استخوان هستند بهتر است با مشورت و تحت نظر پزشک از داروهای بیس فسفونات استفاده کنند تا حفظ توده های استخوانی را بهبود بخشد و استخوان ها کمتر در معرض شکستگی قرار بگیرند‌.

معمولا با ابتلا به پوکی استخوان و تحلیل رفتن استخوان ها، دندان های مصنوعی در داخل دهان به خوبی قرار نمیگیرند و حالتی شل دارند. 

همچنین کاهش میزان تراکم استخوان فک علاوه بر شکستگی ها میتواند بیشتر باکتری پریودنتال را جذب کند که سبب افزایش خطر پریودنتیت شده که این موضوع هم باعث از دست رفتن دندان ها میشود.

کاهش تراکم توده استخوانی ناشی از پوکی استخوان ممکن است تحلیل استخوان آلوئول ناشی از پریودنتیت را تسریع کند و در نتیجه تهاجم باکتری های پریودنتال را تسهیل نماید. باکتری های مهاجم می توانند بطور مستقیم با آزادسازی انواع توکسین و بطور غیر مستقیم با ترشح واسطه های التهابی موجب تغییر در هموستاز طبیعی بافت استخوان، افزایش فعالیت استئوکلاست ها و کاهش موضعی و سیستمیک تراکم استخوان شوند.

واکنش موضعی باعث آسیب و تخریب بافت پریودنتال میشود و واکنش سیستمیک یک التهاب عمومی و خطرات مربوط به خود را بدنبال دارد. بیماری پریودنتال در عموم افرادی که در محدوده سنی ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند، بسیار شایع است.

انتظار می رود که تخریب استخوان آلوئول ناشی از پریودنتیت در حضور اختلالات اسکلتی عمومی مانند پوکی استخوان شدت بیابد. شاهد فزاینده ای وجود دارد که نشان میدهند

بیماری پریودنتال ممکن است برخی پیامدهای سیستمیک (برای مثال افزایش خطر بیماری های قلبی- عروقی) را بدنبال داشته باشد. 

بیماری پریودنتال یک بیماری پیچیده با اتیولوژی های متعدد است که در آن واکنش التهابی بافت پریودنتال نسبت به عفونت باکتریایی به شکل جدا شدن لیگامان پریودنتال از سمنتوم، تشکیل پاکت پریودنتال، تحلیل استخوان آلوئول، تحلیل لثه و نیز لقی و یا جابجایی دندان تظاهر میکند.

پریودنتیت علت عمده تحلیل استخوان آلوئول و از دست رفتن چسبندگی دندان است که منجر به از دست رفتن دندانها میشود که این نیز بنوبه خود موجب تشدید تحلیل استخوان میشود. این فرآیندها می توانند تحت تاثیر عوامل محیطی و نیز عوامل ژنتیکی قرار گیرند. برای تشخیص پریودنتال ارزیابی و معاینات دهان و پریودنتال الزامیست.

پریودنتال

از این روی همواره به بیمارانی که داری پوکی استخوان هستند پیشنهاد میشود که از کاشت دندان و یا ایمپلنت استفاده کنند.

مطالعات و تجربه نشان داده که عمر ایمپلنت در افراد سالم و افراد مبتلا به پوکی استخوان تفاوتی ندارد.

بر اساس مقدار تماس سطح ایمپلنت و استخوان، اسئواینتگریشن اندازه گیری میشود.

وجود یک ثبات اولیه به مقدار لازم برای فراهم شدن استئواینتگریشن ایمپلنت الزامی است.

جایگزین دندان در پوکی استخوان

جهت معاینه  و درمان انواع بیماری های دهان و انجام کلیه امور ایمپلنت میتوانید به کلینیک دکتر دلنوا مراجعه کنید.

منبع : 

https://www.sibesefidclinic.com/post/Dental-implants-for-those-with-osteoporosis