خونریزی لثه

در بیشتر مواقع عفونت و خون ریزی لثه نشانه بیماری لثه است اما گاهی اوقات هم خونریزی لثه ناشی از شیوه‌های غلط مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و … می باشد. بیماری‌ها و مشکلات مختلفی می‌تواند منجر به التهاب، عفونت یا خون ریزی لثه شود. دلیل این اتفاق هم خیلی ساده یا یک مشکل پیشرفته باشد. اگر این مشکل مکرر، اتفاق بیفتد باید حتما به دندانپزشک مراجعه شود.

خونریزی لثه دلایل مختلفی دارد که می توان به: انتخاب مسواک غیر استاندارد، تغییر سبک مسواک زدن و نخ کشیدن، مشکلات لثه در بارداری و بعضی بیماری­های خاص می ­توانند منجر به خونریزی مکرر لثه شوند.

آسیب لثه

خونریزی لثه و سرطان خون:

لوسمی، یک نوع سرطان است که سلول های مغز استخوان شرکت کننده در ساخت خون را تحت تاثیر قرار می دهد؛ به خصوص گلبول های سفید. تغییرات ایجاد شده در خون و سلول های خونی ممکن است باعث کم شدن پلاکت ها شود. یکی از علائم رایج سرطان خون، خونریزی های غیر عادی است.

خونریزی بخاطر لوسمی ممکن است که روی لثه ها تاثیر بگذارد. بعضی از انواع سرطان خون، مخصوصا لوسمی میلوئید حاد، می توانند باعث بزرگ شدن و ورم لثه ها شوند و در این صورت، احتمال آسیب دیدن بافت نرم دهان بیشتر می شود و امکان خونریزی دندان ها در حین مسواک زدن هم هست.

اگر فرد سالم باشد و لثه ها متورم باشد و بطور ناگهانی خونریزی کند علت آن این است که بیمار دچار لوسمی شده باشد و باید به این نکته هم توجه داشته باشیم که لزوما هر شخصی که دچار خونریزی لثه  می شود، دچار سرطان نشده و می تواند که علت های دیگری داشته باشد.

علت خون ریزی لثه:

علائم بیماری لثه، خونریزی لثه، التهاب لثه می باشد و باعث بوی بد دهان، احساس طعم بد در دهان و جا به جای شدن یا لق شدن دندان ها می باشد.هرگز به خون ریزی لثه ها بی توجه نباشید و به دنبال درمان آن بگردید، زیرا ممکن است باعث بوجود آمدن بیماری های دهان و یا از دست دادن دندان ها شود.

انواع بیماری های مربوط به لثه با تجمع پلاک روی دندان ها ایجاد می شوند. اگر پلاکت از روی دندان پاک نشود سفت می شود و به بافت های زیری هم نفوذ می کند، در نهایت لثه ها خونریزی کرده و متورم می شوند. بیماری پریودنتیت گونه پیشرفته ای از بیماری لثه است که در طولانی مدت به استخوان اطراف دندان آسیب می زند و موجب عفونت دندان و از دست دادن دندان میشود.

بیماری لثه که به معنی التهاب و عفونت لثه می باشد.

سفت مسواک زدن یا استفاده از مسواک های Hard.

به تازگی شروع به نخ دندان کشیدن (به دلیل عادت نداشتن لثه به نخ دندان).

.مصرف داروهایی مثل رقیق کننده خون

.التهاب لثه ناشی از بارداری.

.اندازه نبودن دندان مصنوعی.

.نقص های ترمیم های دندانی یا پروتزهای دندانی.

کمبود ویتامین های سی و کی (Vitamin deficiencies)

.ویتامین C مثل: مرکبات و آب میوه ها، کلم بروکلی، توت فرنگی، گوجه فرنگی، سیب زمینی ها، فلفل دلمه ای

.ویتامین K مثل: آب تره، کلم کاله، اسفناج، چارد، کاهو، سویا، روغن زیتون

.در بارداری هم که بدن دچار تغییرات هورمونی شده و این فرآیند موجب حساسیت لثه ها می شود.

.علت خونریزی در خواب هم به علت دندان قروچه بوده که با این حجم از فشار به دندان ها باعث جابه جایی و عقب رفتن لثه می شود و این اختلال موجب تجمع پلاک و باکتری می شود.

.دیابت

.وجود دندان تیز و دندان مصنوعی در دهان

.استفاده از بعضی داروهای رقیق کننده خون و خاص

 جراحت لثه

برای جلوگیری از خونریزی لثه:

بهترین راه برای جلوگیری از خونریزی لثه درست مسواک زدن و استفاده از نخ دندان می باشد. و همچنین رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده از دهان شویه می تواند باعث از بین بردن پلاک های دندان شود و ریسک مبتلا شدن به بیماری عفونت لثه و پریودنتال را کاهش دهد. مراجعین پس از مراجعه به پزشک و معاینه شدن باید دندان هایشان به خوبی شسته شده و جرمگیری عمیقی برای درمان خونریزی انجام شود.

 بند آوردن خونریزی لثه بعد از جراحی:

برای بهداشت دهان و دندان خود بیشتر ارزش قائل شوید

برای شستشو و یا جرمگیری سالی ۲ بار به دندانپزشک خود مراجعه کنید اگر احتمالا بیماری لثه داشته باشید دندانپزشک به شما اطلاع می دهد که شما اطلاع میدهد وطرز درست مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به شما آموزش می دهد. و پلاک دندان را از خط لثه خارج کرده و خطر ابتلا به بیماری پریودنتال را کاهش دهد.

دندانپزشک طرز استفاده از دهان شویه را هم به شما آموزش می دهد

شستشوی دهان و دندان با آب نمک گرم می تواند به تسکین درد لثه های متورم باشد لثه هایی که راحتی خونریزی می کنند.

اگر لثه شما ملتهب است از یک مسواک نرم برای پیشگیری استفاده کنید.

اگر نمی توانید از مسواک های عادی استفاده کنید سعی کنید که مسواک برقی را جایگزین این مسواک کنید.

نتیجه گیری:

در حالی که خونریزی لثه شایع ترین علامت مشکلات دندانی است، ممکن است مشکلات دیگری نیز علت است. به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا علت این خونریزی را متوجه شوید،همچنین معاینه فیزیکی و آزمایش خون می تواند به تعیین علت خونریزی لثه کمک کند. درمان بسته به شرایط بیمار متفاوت خواهد بود.

و لزوما خونریزی لثه هم عامل ایجاد سرطان نیست و نمی باشد و می تواند که دلایل متعددی داشته باشد.

برای گرفتن وقت مشاوره از کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر دلنوا با ما در ارتباط باشید همچنین منتظر نظرات و سوالات شما در قسمت کامنت ها هستیم.

منابع:

https://medlineplus.gov/ency/article/003062.htm