انکیلوز دندان در کودکان

انکیلوز دندان در کودکان

انکیلوز دندان در کودکان : 

انکیلوز دندان در کودکان زمانی  اتفاق می افتد که ریشه دندان به استخوان فک متصل باشد و اصطلاحاً به این بیماری دندان شیری فک جوش نیز گفته می‌شود. این مشکل از جوش خوردگی دندان های شیری به استخوان آلوئولار در هنگام رشد دندان‌های دائمی، رخ میدهد و باعث مشکلاتی مثل دندان نهفته در کودکان می شود.

 

انکیلوز دندان یک ناهنجاری فورانی است که با جوش خوردن بین عاج یا سمنتوم ریشه و استخوان اطراف، همراه با محو شدن رباط پریودنتال که به تدریج با بافت استخوانی جایگزین می‌شود، مشخص می‌شود. اما انکیلوز دندان در کودکان رایج تر است، این بیماری می تواند در هر مرحله از رویش دندان رخ دهد، چه قبل از رویش کامل در حفره دهان و چه پس از رسیدن دندان به سطح اکلوزال.

 

با توجه به تحقیقات صورت گرفته فراوانی انکیلوز دندانی بین ۱٫۳% و ۳۸٫۵% گزارش شده است و بروز انکیلوز دندان در کودکان یعنی در دندان های شیری بین سنین ۷ تا ۱۱ سال رواج بیشتری دارد.

انواع انکیلوز دندان :

یک طبقه بندی ساده از انکیلوز دندان در کودکان را می توان به صورت خفیف، متوسط ​​یا شدید توصیف کرد. بر اساس این طبقه بندی، “خفیف” به عنوان قرار گرفتن بین سطح اکلوزال و تماس پروگزیمال تعریف می شود. “متوسط” بودن در ابعاد اکلوزال و لثه ای نقاط تماس بین پروگزیمال. و “شدید” بودن در هر نقطه زیر نقطه تماس بین پروگزیمال.

انواع انکیلوز دندان 

انکیلوز دندان در کودکان :

برای شناسایی انکیلوز دندان در کودکان ، وجود و شدت اینفرا اکلوژن، جابجایی دندان‌های مجاور، ظاهر ناحیه ریشه و ارتباط با بافت استخوانی مورد بررسی قرار میگیرد.

نتایج نشان میدهد که بیشترین درصد موارد مبتلا به آنکیلوز در گروه اول مربوط به کودکان شش تا نه ساله به ترتیب با ۷۲ درصد موارد در مقایسه با گروه دوم ده تا دوازده ساله با ۲۸ درصد موارد می باشد.

البته طبق تحقیقات هیچ ارتباطی بین انکیلوز دندان در کودکان  و جنسیت آن ها وجود ندارد، اما این بیماری ارتباط قوی با محل روی قوس‌های دندانی دارا می باشد. اکثر موارد در قوس پایینی دندان های کودکان میباشد. از بین دو دندان مولر  ( دندان آسیاب کوچک ) شیری، بیشترین آسیب به آنکیلوز مولر اول و به دنبال آن مولر دوم وارد می شود. اکثر مواردی که با آنکیلوز دندان در کودکان تشخیص داده شده بود، دارای درجه انسداد خفیف تا متوسط ​​بودند.

 بنابراین، تغییرات در تعادل عملکردی قوس دندانی و روی دندان‌های مجاور ناچیز بود. بر اساس نتیجه ی داده‌های به‌دست‌آمده، آنکیلوز دندان در کودکان بیشتر در اوایل دندان‌های مختلط، به‌ویژه در قوس پایین، رخ می‌دهد و اولین دندان مولر شیری بیشترین آسیب را نیز دارد.

وجود اینفرا اکلوژن و عدم تحرک دندانی به ویژه در مرحله تحلیل ریشه مولرهای شیری از علائم اصلی است که برای تشخیص زودهنگام و جلوگیری از عوارض بعدی باید رعایت شود.

علت انکیلوز دندان 

علت ایجاد آنکیلوز دندان :

در طی سال های گذشته نظریه های متعددی درباره عوامل ایجاد آنکیلوز دندان در کودکان بیان شده است. نظریه اول عوامل محلی را به عنوان علل اصلی شناسایی می کند و نظریه دوم بر عوامل ژنتیکی تمرکز دارد. با این حال، تا کنون، هیچ ژن مسئولی نیز شناسایی نشده است.

یکی از نظریه ها در مورد آنکیلوز دندان در کودکان بیان می کند که هرگونه اختلال در تداوم رباط پریودنتال ناشی از ضربه میتواند منجر به شروع فرآیندهای دژنراتیو شود که منجر به همجوشی بین دندان و استخوان می شود. اگر تروما ضایعات محدودی ایجاد کند، یک فعالیت استئوکلاستیک خفیف در سطح ریشه شروع می شود که شامل تحلیل و ترمیم می شود.

 

و اگر رباط پریودنتال به طور کامل از بین برود، بدون ظرفیت ترمیم، ریشه به تدریج با استخوان جایگزین می شود و آنکیلوز دندانی پیشرونده رخ می دهد. بنابراین، تشخیص زودهنگام آنکیلوز دندان در کودکان برای جلوگیری از عوارض ضروری است.

نظریه دیگر مبتنی بر عوامل موضعی است که باعث اختلال در متابولیسم موضعی می شود که باعث تخریب رباط پریودنتال می شود. از دست دادن تماس بین سطح ریشه و استخوان منجر به همجوشی آنها می شود.

 

راه تشخیص آنکیلوز دندان در کودکان :

یکی از مرسوم ترین راه های تشخیص انکیلوز دندان در کودکان نیفتادن دندان های شیری در زمانی که باید بیوفتند می باشد.

 اما از آنجایی که این دندان‌ها با استخوان فک وصل شده اند، جدا شدن آنها به این راحتی نیست. یکی از روش های دیگر تشخیص آنکیلوز دندان در کودکان ظاهر دندان‌ها می باشد زیرا معمولا این دندان‌ها نسبت به دندان‌های دیگر در دهان ارتفاع کمتری دارند.

تشخیص انکیلوز دندان در کودکان به دنبال بررسی های بالینی و پیش بالینی مشخص می شود و ضروری است که در اسرع وقت انجام شود. زیرا دندان آسیب دیده قادر به انجام حرکات پس از رویش نیست، بنابراین، تا احتباس کامل زیر بافت لثه باقی می ماند، وضعیتی که به آنکیلوز شدید معروف است.

معاینه رادیولوژیک برای تشخیص آنکیلوز ضروری است. تصاویر رادیولوژی ادغام بین استخوان و سطح ریشه و همچنین عدم وجود فضای پریودنتال را نشان می دهد.

 

عواقب عدم درمان  آنکیلوز دندان :

آنکیلوز دندان در کودکان در مولرهای شیری می تواند عواقب بالینی شدیدی را در کودک در حال رشد ایجاد کند که شامل اینفرا اکلوژن دندان و نقص عمودی استخوان، نوک دندان های مجاور به فضای فرو اکلوژن و از بین رفتن فضای قوس، عدم تقارن دندانی، انحراف خط وسط و نهفتگی دندان انکیلوز شده و جانشین آن می شود.

 

اکثر دندانپزشکان کشیدن زودهنگام دندان شیری انکیلوز و مدیریت فضای بعدی را توصیه می کنند، به ویژه زمانی که آنکیلوز دندان در کودکان و در مراحل اولیه دندان های مختلط می باشد.

 

 

 

 

 

 

 جهت مشاوره  و درمان بیماری های دهان و دندان  و انجام ارتودنسی و ایمپلنت دیجیتال میتوانید به کلینیک دکتر دلنوا مراجعه کنید. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9406457/