ترس از دندانپزشکی

ترس از دندانپزشکیترس از دندانپزشکی :

اگر از رفتن به دندانپزشک می ترسید، بهتر است بدانید که تنها نیستید. طی تحقیقات بین ۹ تا ۲۰ درصد از آمریکایی ها به دلیل اضطراب یا ترس از دندانپزشکی از رفتن به آن اجتناب می کنند. در واقع، این یک موضوع جهانی است.

 

ترس از دندانپزشکی  یک بیماری جدی تر از اضطراب است. مردم را دچار وحشت و ترس می کند. افرادی که  به ترس از دندانپزشکی مبتلا هستند به خوبی آگاه هستند که  این ترس، کاملاً غیرمنطقی است، اما همچنان این حس ناخواسته می باشد و فرد بیمار قادر به انجام کار زیادی در مورد آن نمی باشد. آنها رفتار اجتنابی از خود نشان می دهند. یعنی هر کاری که ممکن است انجام می دهند تا از مراجعه به دندانپزشکی خودداری کنند.  این افراد که به ترس از دندانپزشکی، مبتلا می باشند معمولاً تا زمانی که درد شدید دندان آن ها را وادار نکند به دندانپزشک مراجعه نمی کنند و در واقع این درد است که آن ها را مجبور به انجام این کار می کند. اضطراب پاتولوژیک یا فوبیا ممکن است در برخی موارد نیاز به مشاوره روانپزشکی داشته باشد.

 

معمولا چیزهایی مانند سوزن، مته یا به طور کلی محیط دندانپزشکی می تواند باعث ایجاد ترس از دندانپزشکی شود.

برخی از علائم شایع ترس از دندانپزشکی عبارتند از :
  • مشکل خواب شب قبل از معاینه دندانپزشکی.
  • ایجاد احساس عصبانیت و افزایش آن در اتاق انتظار مطب  و یا در اتاق  دندانپزشک.
  • با فکر مراجعه به دندانپزشک، گریه یا احساس بیماری جسمی می کنید.
  • ناراحتی شدید در هنگام فکر کردن یا در واقع زمانی که اشیا در دهان شما در طول درمان دندان قرار می گیرند یا به طور ناگهانی احساس می کنید که تنفس دشوار است.

درمان ترس از دندانپزشکی 

البته خوشبختانه راه هایی وجود دارد که بتوانید افراد مبتلا به اضطراب دندان و ترس از دندانپزشکی، را به دندانپزشک ببرید که در ادامه به آن می پردازیم.

 

چه چیزی باعث فوبیا و اضطراب دندان می شود؟

دلایل زیادی وجود دارد که برخی از افراد فوبیا و ترس از دندانپزشکی دارند. برخی از دلایل رایج عبارتند از:

ترس از درد : 

ترس از درد یک دلیل بسیار رایج برای اجتناب و ترس از دندانپزشکی است. این ترس معمولاً از یک تجربه دندانپزشکی اولیه ناخوشایند یا دردناک یا از داستان های “درد و وحشت” دندانی که توسط دیگران گفته می شود، ناشی می شود. اما باید بدانید که به لطف پیشرفت های بسیاری که در طول سال ها در دندانپزشکی انجام شده است و با پیشرفت تکنولوژی و ورود دستگاه های مدرن، اکثر روش های دندانپزشکی امروزی به میزان قابل توجهی کمتر دردناک یا حتی بدون درد هستند.

دندان درد

ترس از تزریق :

بسیاری از مردم  به دلیل سوزن دارای ترس از دندانپزشکی، می باشند، مخصوصاً زمانی که در دهان خود فرو می کنند. فراتر از این ترس، دیگران می ترسند که بیهوشی هنوز اثر نکرده یا دوز کافی برای از بین بردن درد قبل از شروع عمل دندانپزشکی نبوده است.

 

ترس از عوارض بیهوشی : 

ترس از دندانپزشکی در برخی از افراد از عوارض جانبی احتمالی بیهوشی مانند سرگیجه، احساس ضعف یا حالت تهوع ناشی میشود. برخی دیگر بی حسی یا “لب چاق” مرتبط با بی حس کننده های موضعی را دوست ندارند.

 

احساس درماندگی و از دست دادن کنترل : 

معمولاً افراد با در نظر گرفتن موقعیت این احساسات را احساس می کنند، نشستن روی صندلی دندانپزشکی با دهان باز و ناتوان از دیدن آنچه در حال وقوع است موجب ترس از دندانپزشکی در آن ها می شود.

 

خجالت و از دست دادن فضای شخصی : 

 بسیاری از افراد از نزدیکی فیزیکی دندانپزشک یا متخصص بهداشت به صورت خود احساس ناراحتی می کنند. برخی دیگر ممکن است نسبت به ظاهر دندان های خود یا بوی دهان خود احساس نا آگاهی و ترس داشته باشند.

 

روش های مقابله با ترس از دندانپزشکی : 

کلید مقابله با ترس از دندانپزشکی، این است که درباره ترس های خود با دندانپزشک خود صحبت کنید. باید توجه داشته باشید که اگر دندانپزشک شما دلیل ترس شما را بداند،  می تواند راهکار های بهتر و موثرتری را برای کاهش ترس شما پیشنهاد کند و  با نحوه ی بهتری با شما کار کند تا بهترین روش ها را برای از بین بردن و یا کاهش اضطراب و افزایش  راحتی شما تعیین کند. اگر دندانپزشک ترس شما را جدی نمی گیرد، دندانپزشک دیگری پیدا کنید.

 

اگر عدم کنترل یکی از عوامل اصلی ایجاد ترس از دندانپزشکی، در شما است، شرکت فعالانه در بحث با دندانپزشک در مورد درمان می تواند تنش شما را کاهش دهد. از دندانپزشک خود بخواهید توضیح دهد که در هر مرحله از عمل چه اتفاقی می افتد. به این ترتیب می توانید از نظر ذهنی برای اتفاقات آینده آماده شوید. یکی دیگر از راهبردهای مفید این است که وقتی می خواهید دندانپزشک فوراً متوقف شود، سیگنالی مانند بالا بردن دستتان ایجاد کنید. هر زمان که احساس ناراحتی می کنید، نیاز به شستشوی دهان خود دارید یا فقط نیاز به نفس کشیدن دارید، از این سیگنال استفاده کنید.

برخی از تکنیک های مقابله روانشناختی عبارتند از :
  • نفس عمیق
  • مراقبه
  • ایجاد سرگرمی در مطب (مثلا گوش دادن به موسیقی یا استفاده از برخی وسایل سرگرم کننده)
  • هماهنگ کردن با دندانپزشک خود در باره ی علامت و یا همان سیگنال توقف در بازه درمان 
  • مراجعه به روانشناس نیز می تواند مفید باشد. درمان های هدفمند و کوتاه مدت مانند درمان شناختی رفتاری می تواند بسیار موثر باشد.

همچنین توجه داشته باشید که انجام منظم معاینات دندانپزشکی، تمیز کردن و رعایت بهداشت دندان ها و عکسبرداری با استفاده از اشعه ایکس از دندان ها می تواند به جلوگیری از  بیماری های دندانی کمک کند و به دندانپزشک شما کمک می کند تا هر مشکلی را زودتر پیدا کند، به طوری که به درمان های ساده تر و کمتر تهاجمی نیاز است.و در نتیجه ترس از دندانپزشکی کاهش میابد.

 جهت مشاوره  و درمان بیماری های دهان و دندان  و انجام ارتودنسی و ایمپلنت دیجیتال میتوانید به کلینیک دکتر دلنوا مراجعه کنید. 

منبع : 

https://www.dentalhealth.org/my-fear-of-the-dentist