بیماری های دهان

 بیماری های دهان

اکثر افراد به میزان و انواع متفاوتی از بیماری های دهان دچار می شوند. پس  شناسایی این بیماری ها و شناخت انواع زخم های دهان برای هر فردی الزامی می باشد.

 بیماری های دهان از شایع ترین بیماری های عفونتی در بدن انسان است که بعد از نمونه گیری از انواع ویروس ها، باکتری و یا قارچ موجود در دهان شناسایی میشوند و با انجام آزمایشات مختلف به دنبال دلیلی برای نوع بیماری های دهان و این که چرا بیماری های دهان ایجاد می شوند میگردند.

از مهمترین علت های  ایجاد بیماری در دهان، عوض شدن عادت ها یا رژیم غذایی، عدم رعایت درست بهداشت دهان و دندان، یا مثلا رفتارهای جنسی پرخطر، مصرف انواعی از دخانیات و بی توجهی به سلامت دندان از کودکی می باشد.

پیشگیری از به وجود آمدن بیماریهای دهان و برنامه ریزی برای مراقبت های بهداشتی از اهمیت شناسایی و درمان بیماری های دهان به شمار میروند. برفک دهان و وجود انواع زخم دهان از نشانه هایی هستند توسط بیمار به راحتی قابل شناسایی هستند.

برخی از این بیماری ها مادرزادی هستند. مانند زبان بزرگ، گره زبانی، شکاف لب و چندین بیماری دیگر که ریشه ی وراثتی دارند. در گروهی دیگر بعضی از بیماریهای دهان اکتسابی هستند، و به دسته  ‌های ویروسی، باکتریایی و قارچی تقسیم می‌شوند.

شناسایی هرچه زودتر این بیماری ها  ریسک ابتلا به سرطان دهان را کاهش می دهد. بالا رفتن شیوع انواع سرطان ها بسیار چشمگیر شده است و رو به رشد بودن سرطان های مربوط به دهان قابل توجه است. می توان چندین نشانه نام برد که در صورت روبرو شدن با هر کدام از علائم و نشانه ها باید به بیماری های دهان مشکوک شد و فورا به پزشک مربوطه مراجعه کرد. البته واجب است ذکر شود تشخیص علائم تا کمتر از ۱۰ روز معمولا عادی است و تا دوهفته اگر بهبودی حاصل نشد نیاز به مراجعه به پزشک می باشد.

  • نقاط سفید در دهان
  •  زخم های قرمز 
  •  لکه های قهوه ای و لکه های تیره در بافت های دهان
  • خونریزی های مکرر در دهان

از نشانه هایی هستند که توسط فرد به راحتی قابل مشاهده هستند. توجه داشته باشید که پیشگیری و رسیدگی به دهان برای مبتلا نشدن به بیماری‌های دهان نیست.

هر فردی در هر سنی که باشد می‌تواند به بیماری های دهان، دچار شود  اما اغلب در زنان و نوجوانان و جوانان مشاهده می شود. بیماری های دهان معمولا برای افراد ۳ تا ۱۹ سال برای بار اول دیده می‌شود. بیماری های دهان  واگیردار نیستد. 

 بیماری دهان و دندان

گاها برای شما هم پیش آمده که  به بیماری‌ دهان و دندان  دچار شده باشید. شرایط زندگی و امکاناتی که افراد در دسترس دارند باعث ایجاد و پیشرفت بیماری های دهان و دندان می شود. بعضی از باکتری های یا ویروس هایی که روزانه وارد حفره دهانی شما می شوند لازم است که در دهان شما باقی بمانند و فلور دهان را تامین کنند. تعداد کم و پایین باکتری های وارد شده مشکلی ایجاد نمی کند و آسیبی نمی رسانند.

مواد غذایی پر شکر باعث می‌شود تعداد باکتر‌ی‌ های تولید‌کننده اسید در دهان افزایش پیدا کنند. پس اسید تولید شده توسط این باکتری‌ها، مینای دندان را در خود حل می‌کند و دلیل ایجاد حفره دندان می‌شود.

سرطان دهان

بیماری های دهان، که به آن‌ها زخم‌های آفتی هم گفته می‌شود، ضایعات کوچک با عمق کم هستند که در بافت نرم دهان ایجاد می‌شوند. زخم های آفتی ممکن است درد داشته باشند و خوردن و نوشیدن را سخت کنند. زخم‌های دهانی به شکل دایره‌ و مرکز آن‌ها زرد یا سفید و اطراف قرمزی دارند. بیماری های دهان در حفره دهانی شما (زیر زبان، در قسمت داخلی لپ‌ها و لب‌ها، روی لثه‌ها یا سقف دهان) تشکیل می‌شوند. قبل از پدیدار شدن این علائم دهان شما احساس سوزش را دارد.

بیماری های دهان و لثه

سلامتی دهان و دندان و لثه از عوامل بسیار مهمی در سلامت عمومی هر فرد می باشد. و انواع بیماری های دهان و لثه بسیار خطرناک می باشند. طبق تحقیقاتی که انجام شده این حقیقت که رعایت بهداشت مناسب دهان و لثه بر بیماری های سیستماتیک  مانند بیماری های تنفسی و دیابت تاثیرگذار است ثابت شده. سلامتی دهان و لثه ها بر کیفیت زندگی تاثیرگذار است.

بیماری های دهان و لثه یا همان آفت های دهان که بر اثر عواملی مانند:

  • زمانی که سیستم ایمنی ضعیف باشد.
  • به مواد غذایی حساسیت داشته باشید.
  • استرس
  • ویروس‌ها و باکتری‌ها
  • آسیب به دهان (ممکن است بر اثر ضربه باشد)
  • تغذیه ای که برای شما  نامناسب
  • استفاده از برخی از داروها
  • یا زخم‌ هایی که توسط ارتودنسی ایجاد شدند.

سفیدک دهان

سفیدک دهان

سفیدک دهان وضعیتی است که در آن ترکیبات سفید رنگ در دهان تشکیل می‌شود. حتی می‌تواند بر روی سطوح مختلف داخل دهان از جمله داخل لبها، لثه‌ها، زبان و دهان نیز ایجاد شود. به طور کلی این وضعیت ممکن است به صورت موقت یا مزمن اتفاق بیفتد و علت آن می‌تواند متنوع باشد.

علل سفیدک دهان می‌تواند شامل عفونت‌های قارچی مانند کاندیدیازیس (یا عفونت خمیری) باشد که توسط قارچ کاندیدا ایجاد می‌شود. این قارچ معمولاً در دهان وجود دارد، اما در شرایط خاصی مثل ضعف سیستم ایمنی، مصرف طولانی مدت آنتی‌ بیوتیک می‌تواند به شکل عفونتی منجر شود که باعث تشکیل سفیدک در دهان می‌شود.

عوامل دیگری مانند تحریکات شیمیایی از طریق مصرف مواد غذایی یا مسائلی نظیر خشکی دهان نیز می‌تواند باعث تولید سفیدک در دهان شود. مواردی مانند تغییرات در ترکیب شیمیایی دهان، آسیب‌های مکانیکی به بافت‌های دهانی و حتی برخی عوامل آلرژیک نیز ممکن است دلیل این وضعیت باشند.

برای تشخیص و درمان دقیق سفیدک دهان، معمولاً نیاز به مشاوره و بررسی توسط دندانپزشک یا متخصص بیماری‌های دهانی است. درمان این وضعیت بستگی به علت آن دارد و ممکن است شامل مصرف داروها، ضد قارچ‌ها یا تغییرات در رژیم غذایی و مراقبت‌های دهانی باشد.

برفک دهان یا سفیدک دهان هم مفهوم هستند  و در واقع هر دو اصطلاح برای نشان دادن وضعیتی هستند که قارچ کاندیدا باعث تشکیل ترکیبات سفید رنگ در دهان شده و عفونت را نشان می‌دهند. در برخی منابع و منطقه‌های مختلف، از اصطلاحات مختلفی برای توصیف یک عفونت قارچی در دهان استفاده می‌شود، اما در اصطلاحات پزشکی، عموماً به آن به عنوان عفونت خمیری یا برفک دهان گفته می شود.

دکتر بیماری های دهان

دکتران بیماری‌های دهان (به عنوان دندانپزشکان متخصص در این زمینه) دارای مدرک دندانپزشکی عمومی هستند که پس از اتمام این مرحله، در تخصص بیماری‌های دهان و فک‌ها تخصص خود را ادامه می‌دهند. این تخصص مرتبط با تشخیص و درمان بیماری‌ها، عفونت‌ها و مشکلات مرتبط با دهان، لثه، فک و سایر اجزای مربوط به دهان است.

این دکتران مسئولیت تشخیص و درمان بیماری‌های دهان از جمله التهاب‌های لثه، بیماری‌ های آفتابی، عفونت‌های قارچی و باکتریایی دهان، زخم‌ها و تغییرات غیرعادی در بافت‌های دهان را برعهده دارند. آن‌ها به عنوان متخصصان دارای آموزش و تجربه لازم در تشخیص مشکلات دهانی هستند و معمولاً در کلینیک‌های خاص خودشان یا در مراکز درمانی کار می‌کنند.

وظایف اصلی آن‌ها شامل:

  • تشخیص بیماری‌ های دهان: این شامل انجام بررسی‌های فیزیکی و دیگر آزمایشات مرتبط با دهان می‌شود تا بیماری‌ها و مشکلات مرتبط با دهان تشخیص داده شوند.
  • ارائه درمان‌های مناسب: بعد از تشخیص، دکتر بیماری‌ های دهان برای درمان مشکلات دهانی از جمله داروها، روش‌های جراحی، و مراقبت‌های دهانی توصیه‌های لازم را ارائه می‌دهد.
  • مراقبت‌های پیشگیری: آن‌ها نیز در زمینه مراقبت‌های پیشگیری از بیماری‌ های دهان مانند توصیه‌های بهداشت دهانی و رژیم غذایی مناسب را به بیماران می‌دهند.

زمانی می توان از تخصص دکتر بیماری‌ های دهان بهره‌مند شد که بیماری‌های دهانی خاصی از جمله عفونت‌های مزمن یا مشکلات دهان و لثه دارید یا به دنبال راهکارهای پیشگیری از بیماری‌های دهانی هستید.

کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر دلنوا مجهز به پیشرفته ترین تجهیزات دندانپزشکی دیجیتال و اسکنرهای دهان و دندان بوده. برای تعیین وقت مشاوره و نوبت دهی با کلینیک دکتر دلنوا در تماس باشید.

منبع:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mouth-cancer/symptoms-causes/syc-20350997