تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان :
ایمپلنت دندان از رایج ترین روش های درمان و روش های جایگزین دندان های از دست رفته میباشد که امروزه بسیار مورد توجه عموم مردم قرار گرفته است. همچنین سیگار کشیدن یک رفتار رایج در سراسر جهان است. هدف از این بررسی، روشن کردن تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان است.
یکی از ضروری ترین پیشرفت ها در دندانپزشکی مدرن، توانایی جایگزینی دندان های از دست رفته با استفاده از ایمپلنت های تیتانیومی است که مستقیماً در فک قرار می گیرند. و قابل استفاده برای یک دندان تا حتی یک فک کامل یا صرفاً برای تثبیت پروتز متحرک می باشد، ایمپلنت دندان می تواند جایگزین موفقی برای بسیاری از مشکلات ترمیمی باشد.
نحوه ی تاثیر سیگار بر ایمپلنت دندان :
۴٫۸۳ میلیون نفر در سراسر جهان در سال ۲۰۰۰ در نتیجه اعتیاد به سیگار جان خود را از دست دادند. این عدد برای توضیح مضرات ناشی از سیگار کافی است. نیکوتین موجود در سیگار ضربان قلب، فشار خون و تعداد تنفس را افزایش می دهد و همین عوامل موجب تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان می شود و همچنین باعث می شود تا مصرف کننده احساس هوشیاری بیشتری کند. متاسفانه، این اثرات پس از ۲۰ دقیقه یا بیشتر از بین میروند و مصرفکننده تنباکو در هوس خوردن دیگری باقی میماند.
تاثیر سیگار بر سلامت عمومی دهان :
علاوه بر تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان ، سیگار نیز بر سلامت عمومی و همچنین سلامت دهان و دندان افراد تأثیر دارد. ارتباط اولیه بین سیگار کشیدن و بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی، تصلب شرایین تحت بالینی، بیماری مزمن انسدادی ریه، پنومونی، وزن کم هنگام تولد و سرطان های مختلف بدون شک ثابت شده است. زنان بارداری که سیگار می کشند، خطر مرده زایی را افزایش می دهند.
تا آنجا که به سلامت دهان مربوط می شود، خطر ابتلا به بیماری پریودنتال، ضایعات پیش سرطانی و سرطانی دهان، پوسیدگی ریشه و پری ایمپلنتیت را افزایش می دهد. همچنین باعث اختلال در چشایی، لکهدار شدن دندانها و ترمیمها و همچنین تاخیر در بهبود زخم پس از کشیدن، عملهای پریودنتال و جراحیهای ارتوگناتیک میشود.
مصرف دخانیات تقریباً بر نتایج همه روشهای درمانی که در دهان انجام میشوند تأثیر منفی دارد، چه درمان های غیر جراحی مانند درمان پریودنتال و چه جراحیهای ایمپلنت. افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری به درمان پریودنتال کمتر پاسخ می دهند همچنین از تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان میتوان به این موضوع اشاره کرد که تشکیل استخوان به دنبال استخوان سازی ممکن است با قرار گرفتن در معرض دوزهای بالای نیکوتین به خطر بیفتد.
به طور کلی برای موفقیت یک ایمپلنت، فقط تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان مهم نمی باشد بلکه باید عوامل متعددی از یک جراحی خوب گرفته تا یک پروتز خوب و نگهداری مناسب آن در هم آمیخته شود. کارآزماییهای بالینی، ایمپلنت های دندان در بیماران نشان میدهند. شکستها با نرخ پایینی اتفاق میافتند، اما معمولاً در افرادی که دارای عوامل خطر هستند، خوشهبندی میشوند. به هرچیزی که احتمال شکست را افزایش میدهد عامل خطر می گویند.
پیشبینی های گزارششده برای موفقیت و شکست ایمپلنت عموماً به عوامل مرتبط با بیمار (به عنوان مثال وضعیت سلامت عمومی بیمار، عادات سیگار کشیدن، کمیت و کیفیت استخوان، حفظ بهداشت دهان)، ویژگیهای ایمپلنت (مانند ابعاد، پوشش و بارگذاری)، محل کاشت و تجربه پزشک تقسیم میشوند. به طور کلی، به نظر می رسد عوامل مربوط به بیمار در تعیین احتمال شکست ایمپلنت بسیار مهم تر از عوامل مرتبط با ایمپلنت هستند و فقط تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان موجب شکست آن نمی شود.
اما کارآزماییهای بالینی ایمپلنتهای درونی به طور مداوم سیگار کشیدن را به عنوان یک عامل خطر اصلی بیمار محور برای از دست دادن ایمپلنت ارزیابی میکنند. مطالعات مختلف میزان شکست ایمپلنت ها را در افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری گزارش می دهند که از ۶٫۵٪ تا ۲۰٪ متغیر است.
تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان در مناطقی که استخوان با کیفیت پایینی دارند، بارزتر است. در افراد سیگاری، ایمپلنتهای فک بالا در مقایسه با ایمپلنتهای فک پایین، میزان شکست بیشتری دارند. انقباض عروقی ناشی از جذب موضعی نیکوتین در جریان خون عامل مهمی برای شکست ایمپلنت نشان داده شده است. این در واقع میزان نارسایی کم را در فک پایین و در بین افراد سیگاری توضیح می دهد، از آنجایی که این ناحیه توسط زبان پوشانده شده است و از این رو در برابر تأثیر موضعی دود تنباکو محافظت میشود.
استعمال دخانیات تاثیری بر روند ادغام استخوانی ندارد. بلکه به نظر می رسد اثرات منفی آن بعد از عمل جراحی مرحله دوم ظاهر می شود.
از جمله تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان افزایش عوارض ایمپلنت است. این امر باعث از دست دادن استخوان حاشیه ای به میزان قابل توجهی پس از کاشت ایمپلنت می شود، و بروز پری ایمپلنتیت را افزایش می دهد و بر میزان موفقیت پیوند استخوان تاثیر می گذارد.
برای افزایش طول عمر ایمپلنت در افراد سیگاری، راه حل های متفاوت و موقتی نیز توصیه شده است. :
- بیمار باید حداقل مدت ۱ هفته قبل از جراحی، مصرف سیگار را قطع کند تا اثرات کوتاه مدت مرتبط با نیکوتین معکوس شود.
- بیمار باید حداقل تا مدت زمان ۲ ماه بعد از کاشت ایمپلنت از کشیدن سیگار و هرگونه دخانیات خودداری کند، تا این زمان ترمیم استخوان به مرحله استئوبلاست پیشرفت کرده و استیو اینتگراسیون اولیه ایجاد شود.
نکات کلیدی تاثیرات سیگار بر ایمپلنت دندان را می توان به شرح زیر خلاصه کرد :
- استعمال دخانیات اثرات نامطلوبی بر سلامت عمومی و همچنین سلامت دهان و دندان افراد دارد و بر نتیجه تقریباً تمام اقدامات درمانی انجام شده در حفره دهان از جمله کاشت ایمپلنت تأثیر منفی می گذارد.
- دریافتیم که مسلما میزان شکست ایمپلنت در افراد سیگاری بیشتر است تا افراد غیر سیگاری و تاثیرات سیگاربرایمپلنت دندان با مصرف دخانیات نسبت مستقیم دارد.
- در افراد سیگاری، شکست ایمپلنت در فک بالا بیشتر از فک پایین است و تعداد قابل توجهی از ایمپلنت ها پس از جراحی مرحله دوم شکست می خورند.
- در افراد سیگاری، احتمال از دست دادن و تحلیل استخوان های حاشیه ای و ایجاد بیماری پری ایمپلنتیت پس از کاشت ایمپلنت بسیار بیشتر است.
جهت مشاوره و درمان بیماری های دهان و دندان و انجام ارتودنسی و ایمپلنت دیجیتال میتوانید به کلینیک دکتر دلنوا مراجعه کنید.
منبع :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3894084/