مور مور شدن دندان ها :
دندان حساس میتواند واقعاً اذیت کننده و بسیار دردآور باشد. در واقع، برخی عوامل مختلف از جمله مانند غذاها گرفته تا مسواک زدن میتواند باعث مور مور شدن دندان ها و یا سوزن سوزن شدن دندان و یا همان حساس شدن دندان شود.
در کل می تواند خیلی زود از یک ناراحتی جزئی به یک مشکل بزرگ تبدیل شود. گاهی ممکن است که نگران این موضوع باشید که دفعه بعد که دندان حساستان مورمور می شود یا خیر برای تسکین و رهایی از این مور مور شدن دندان ها باید چه کار کنید؟
با انجام یک سری تغییرات و رعایت بهداشت دهان و دندان در برنامههای روزانه خود میتوانید احساس ناراحتی ناشی از مور مور شدن و حساسیت دندان های خود را تا حد زیادی کم کنید و به زندگی عادی خود برگردید. در این مقاله کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر دلنوا به طور کامل به این موضوع پرداخته است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم ؟
مور مور شدن دندان های حساس میتواند برگرفته از مشکلات و بیماری های مختلف دندان باشد از جمله مشکلات ژنتیکی که در صورت بوجود آمدن مشکل سوزن سوزن شدن، شما باید در سریعترین زمان ممکن دندانپزشک مراجعه کنید و با تشخیص دندانپزشک علت حساسیت دندانی شما تشخیص داده شده و آن را درمان کرده و از بروز دوباره مشکلات جدی جلوگیری می نماید. مشکل مور مور شدن دندان ها اغلب زمانی که یک غذای داغ یا سرد میل می کنید، تحریک میشود.
علت مور مور شدن دندان چیست؟
مور مور شدن دندان ها یا همان حساسیت عاج دندان ، یکی از بیماری های رایج دندانی به شمار میآید. این مشکلات میتواند در اثر گذشت زمان و همراه با مشکلاتی از قبیل تحلیل رفتن لثهها و یا ساییدگی مینای دندان به طور زیاد اتفاق بیفتد.
بیشتر افرادی که از عارضه مور مور شدن دندانی رنج میبرند، محدوده سنی بین ۲۰ تا ۵۰ سال دارند. این عارضه اغلب زمانی رخ می دهد که قسمت داخلی دندان که نرم است و به آن «عاج دندان» گفته میشود، در اثر پدیده ساییده شدن لایه مینای دندان و یا تحلیل رفتن لثهها، این عارضه نمایان میشود.
و زمانی که عاج دندان نمایان شود، مصرف نوشیدنیهای خیلی سرد و یا خیلی داغ میتوانند موجب تحریک عصب های دندان شوند و موجب ایجاد دردی شدید و کوتاهمدت یا همان مور مور شدن دندان ها شوند که یک دندانپزشک میتواند وجود ای مشکل را در شما تشخیص دهد. به طور کلی زمانی که هر مشکلی در دندانهای خود حس می کنید باید برای برطرف کردن آن با دندانپزشک خود مشورت کنید.
عوامل شایع تحریک کننده هنگام مور مور شدن دندان :
عوامل زیادی می تواند سبب مور مور شدن دندان در افرادی که از عارضه حساسیت دندان رنج میبرند، شود.حال بعضی از شایعترین عوامل تحریک کننده مور مور شدن دندان در کودکان و بزرگسالان عبارتند از:
- نوشیدن مایعات و مصرف غذا ی سرد
- نوشیدن مایعات و مصرف غذای داغ
- مصرف غذا یا خوراکی های شیرین یا ترش
- از دهان نفس کشیدن در هوای سرد
- مسواک زدن دندانها
- پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان و مور مور شدن دندان :
درد ناشی از پوسیدگی دندان میتواند احساسی شبیه به مور مور شدن دندان ها در فرد ایجاد کند. این نوع پوسیدگی دندان زمانی رخ میدهد که ذرات قند موجود در نوشیدنی و غذاهای شما با باکتریهایی که در داخل پلاکهای روی دندانها وجود دارند واکنش داده و سبب تولید مواد اسیدی میشوند.
وجود این اسیدها به آرامی عاج دندان مینا ی شما را نرم کرده و سبب تجزیه آنها میشود. استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید و یا خمیر دندان های ضد حساسیت هنگام مسواک زدن و استفاده دو بار در روز به تقویت دندانهای شما کمک میکند.
بزرگترین مشکل پوسیدگی دندان این است که ممکن است تا زمانی که به مراحل خطرناک و پیشرفته نرسد، سبب به وجود آمدن هیچ دردی در دندان ها نشود. البته این مشکل را میتوان در مراحل اولیه آن به راحتی درمان کرد. بنابراین حتی اگر دردی در دندانهای خود احساس نمیکنید، باید حتماً برای معاینات دورهای به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید تا بتواند نشانههای اولیه پوسیدگی دندان را در دندان های شما تشخیص داده و اقدام لازم برای درمان آن را انجام دهد.
تاثیر سفید کردن دندانها بر سوزن سوزن شدن دندان :
بسیاری از افراد که درمان سفید کردن دندان را انجام میدهند، در هنگام انجام این درمان یا پس از گذشت مدتی از آن دچار مور مور شدن دندان ها میشوند. (بلیچینگ یا سفید کردن حرفه ای دندان ها با مواد مخصوص توسط دندان پزشک در مطب)
این حس مور مور شدن که در هنگام سفید کردن دندان یا بعد از آن در دندانهای یک فرد به وجود میآید، با حساسیتی که در اثر فوق حساسیت عاج دندان ایجاد میشود متفاوت است. مواد موجود در ترکیب این سفید کننده های دندان از مینا و عاج دندان ها عبور میکنند و به مغز دندان که در مرکز دندان میباشد وارد شده و موجب التهاب و حساسیت به طور موقت در دندان میشود.
حساسیت دندان بعد از درمانهای دندانپزشکی :
معمولا تا مدت کوتاهی بعد از انجام درمانهای دندانپزشکی، احساس مور مور شدن دندانها طبیعی میباشد. اما در صورتی که این مشکل بیش از چند روز ادامه پیدا کرد، برای درمان آن به دندانپزشک مراجعه کنید.
برخی راه های درمانی و جلوگیری از مور مور شدن دندان ها :
-
استفاده از خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس :
این خمیر دندانها معمولا دارای ترکیب فعال به نام نیترات پتاسیم هستند که منافذ ریزی که در عاج دندان وجود دارند را مسدود میکنند و میتواند تا حد زیادی از مور مور شدن دندان ها جلوگیری کند البته باید این نکته ذکر شود که برای همه ی افراد مناسب نیست و باید با مشورت دندان پزشک مصرف شود.
-
تغییر نحوه مسواک زدن :
استفاده نکردن از مسواکهای نرم و استفاده از مسواک زبر و محکم کشیدن مسواک روی دندانها و یا اگر مسواک زدن شما کمتر از دو دقیقه طول میکشد، پس باید بدانید که این نحوه مسواک زدن، به جلوگیری از مور مور شدن دندانهایتان کمکی نخواهد کرد.
-
دندان قروچه را کنار بگذارید :
اگر شما این عادت را دارید که در هنگام خواب و یا هنگام عصبانیت دندانهای خود را روی هم فشار میدهید، با این کار غلط در واقع دارید مینای دندانهای خود را از بین میبرید و خودتان سبب بروز مشکل حساس شدن دندان ها میشوید. پس اگر دچار مشکلات ساییدن دندان و یا همان دندان قروچه هستید، حتما برای درمان دندان قروچه شبها قبل از خواب از محافظ های دندان استفاده کنید.
-
از دندانپزشک بخواهید که روی دندانهایتان را با ماده محافظ بپوشاند :
دندانپزشک میتواند بر روی نقاط حساس دندان شما که مور مور میشود پوششی از مواد ضد حساسیت از قبیل لاک فلوراید یا حتی رزینهای پلاستیکی بگذارد. این پوششهای محافظ، بسته به نوع مواد مورد استفاده در آن بین چند ماه تا چند سال دوام خواهند داشت و بعد از این مدت باید دوباره تجدید شوند.
برای مشاوره رایگان و درمان مور مور شدن دندان ها میتوانید با کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر دلنوا تماس بگیرید.
منبع :
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892