دندان متحرک

دندان متحرکانواع دندان متحرک

از قدیم سلامت دندان یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در زیبایی لبخند و صورت بوده است. بنابراین از دست دندان یک یا چند دندان می تواند تاثیر بسزایی در زیبایی و اعتماد به نفس یک فرد بگذارد. به همین خاطر امروزه روش های درمانی زیادی به میدان آمده اند تا این مشکل را حل و فصل نمایند. پروتز دندان  یکی از همین روش های درمانی است. که در این مقاله به انواع دندان متحرک میپردازیم.

ابتدا بحث را از یک تعریف کلی از پروتز شروع می کنیم. به هر شی خارجی و مصنوعی در قسمتی خاص از بدن قرار می گیرد و جایگزین اندام از دست رفته بدن می شود؛ پروتز گفته می شود. این نواحی می تواند شامل زانو، دست، دندان و غیره باشد. پروتز ها علاوه بر بازگرداندن عملکرد طبیعی عضو از دست رفته بدن جنبه زیبایی نیز دارند.پروتز دندان یکی از انواع پروتزها میباشد که در این مقاله انواع دندان متحرک مورد بررسی قرار میگیرد.

پروتز دندان یکی از رایج ترین و پر استفاده ترین انواع پروتز است که در یک تقسیم بندی کلی به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم می شود و در یک تقسیم بندی جزئی تر پروتز ثابت به سه نوع ایمپلنت، بریج و روکش دندان و پروتز متحرک( دندان متحرک ) به دو نوع پارسیل و کامل، تقسیم خواهد شد.

در این مقاله با ما همراه باشید تا ضمن آشنایی با انواع دندان متحرک ، از مزایا و معایب آن هم مطلع شوید.

 

انواع پروتز پارسیل

پروتز های پارسیل، از انواع دندان متحرک هستند که برای وقتی استفاده می شوند که بیمار بخشی از دندان هایش از بین رفته باشد و طیف غالب دندان ها سالم باشند. این پروتز یک راه حل ساده، دم دستی و کم هزینه برای کسانی است که یک یا چند دندان متحرک را از دست داده اند. انواع پروتز پارسیل بر اساس جنس شامل:

  • انواع پروتز پارسیل
  • پروتز با بافت اکریلیک

این نوع دندان متحرک از جنس فلیپر اکرلیک می باشد و ارزان ترین نوع پروتز پارسیل است. البته هیچ ارزانی بی حکمت نیست و این ارزانی نشان از نقاط ضعف آن است. این ضعف ها شامل ضعیف بودن گیره های آن نسبت به انواع دیگر و حجیم بودن آن است که سبب راحت نبودن استفاده از آن برای برخی افراد می شود.

  • پروتز با چهارچوب فلزی

معمول ترین نوع پروتز پارسیل، پروتز با چهارچوب فلزی است. این مدل از گیره ها و اتصالات قوی ای برخوردار است که باعث بهبود کیفیت آن نسبت به نوع بافت اکریلیک شده است و معمولا جنس فلز آن از کرم کبالت است. 

  • پروتز انعطاف پذیر(ژله ای)

اگر با پروتز جنس اکریل احساس ناراحتی می کنید یا به آن حساسیت دارید؛ پروتز انعطاف پذیر(ژله ای) بهترین گزینه برای شماست. از مزایا آن می توان به سهولت در استفاده و به رنگ لثه بودن آن اشاره کرد که باعث می شود کمتر در دهان جلب توجه کند. البته باید در نظر داشت که به علت این مزایا قیمت آن نسبت به انواع دیگر بالاتر خواهد بود و یک درمان موقت محسوب می شود.

پروتز کامل

پروتز کامل برای وقتی کاربرد دارد که فرد تمام یا اکثر دندان های خود را از دست داده باشد. امروزه به دلیل رواج ایمپلنت دندان، این روش درمانی استفاده کمتری نسبت به گذشته دارد اما به علت هزینه های پایین درمان، هنوز هم برای افرادی که با محدودیت بودجه مواجه هستند، کاربرد دارد. 

پروتز کامل دارای دو بخش دندان و لثه است که بر اساس سفتی لثه به دو نوع معمولی و لثه نرم تقسیم می شود. پروتز کامل معمولی نوعی دندان متحرک است که پس از بهبودی کامل لثه، بعد از کشیدن دندان استفاده می شود ولی به خاطر این که ترمیم لثه پس از کشیدن دندان مدتی طول می کشد، فرد مجبور است زمان کوتاهی را بدون دندان سپری کند.

در طرف دیگر پروتز کامل لثه نرم، بلافاصله بعد از کشیدن دندان می تواند استفاده شود و شخص بدون دندان نمی ماند. اما نمی توانند استفاده همیشگی داشته باشند. زیرا با بهبود بافت لثه ها کوچک می شوند که لقی آن ها را به همراه خواهد داشت و تمیز کردن آن ها نیز سخت بوده که باعث افزایش احتمال رشد باکتری های دهان خواهد شد.  

پروتز کامل

مزایا پروتز متحرک دندان

پس از آشنایی با انواع دندان متحرک، سوال اصلی اینجاست که چرا باید از آن ها استفاده کرد و چه مزایایی بعد از استفاده برای بیمار به همراه خواهد داشت؟

به همین خاطر در این قسمت نوبت به بررسی این مزایا می رسد که شامل : 

  • برای جایگذاری دندان متحرک نیازی به عمل جراحی یا سوراخ کردن فک نیست و به راحتی توسط پزشک در دهان گذاشته می شود.
  • عدم نیاز به تراشیدن و آسیب به دندان های کناری
  • سادگی و کم هزینه بودن آن 
  • قابلیت شست و شو و سهولت در نگهداری
  • بالا بردن سطح زیبایی دندان و لبخند
  • کاهش تحلیل استخوان فک

علاوه بر مزایا یاد شده فوق، رعایت این نکات نیز برای بالا بردن کیفیت و دوام دندان متحرک ضروری است. این نکات شامل:

  • شست و شو دندان های متحرک با مسواک های اختصاصی پروتز
  • خارج کردن پروتز متحرک در روز های اول هنگام خواب به دلیل عدم ایجاد حساسیت
  • تمیز کردن آن با مسواک مخصوص پروتز حداقل دو مرتبه در طول روز
  • رعایت بهداشت دندان های سالم و سایر بخش های دهان
  • گذاشتن دندان های متحرک در آب نمک، وقتی که خارج از دهان است
  • شوینده های مخصوصی جهت تمیز کردن پروتز های متحرک وجود دارد که لازم است حداقل هفته ای دو مرتبه، پروتز با آن ها شسته شود.  

معایب پروتز متحرک دندان

این روش درمانی با وجود سادگی و کم هزینه بودن، معایبی هم دارد که قبل از استفاده لازم است این معایب را هم در نظر بگیریم. این معایب شامل :

  • تاثیر بر عملکرد چشایی و تکلم
  • افزایش احتمال عفونت های دهانی در صورت عدم رعایت بهداشت دهانی
  • شل شدن در صورت تغییر فرم فک ها یا لثه
  • طولانی شدن مدت زمانی که طول می کشد تا فرد به وجود پروتز در دهانش عادت کند.

جمع بندی

دندان متحرک(پروتز متحرک) در یک نگاه کلی، روشی موقت و کوتاه مدت برای جبران دندان یا دندان های از دست رفته می باشد. به همین دلیل امروزه با رواج روش هایی مانند ایمپلنت دندانی و حتی انواع دیگر پروتز های ثابت، کمتر مرسوم می باشد. اما با این وجود؛ پروتز های متحرک به دلیل سادگی و هزینه پایین درمان، هنوز هم برای قشر کم درآمد جامعه استفاده می شود. اگر شما نیز دندان از بین رفته دارید و برای جبران جای خالی آن نیاز به پروتز متحرک دارید، لطفا با کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر دلنوا تماس بگیرید.