انواع خمیر دندان

انواع خمیر دندانانواع خمیر دندان :

خمیر دندان ها از اصلی ترین موارد برای بهداشت دهان و دندان ها هستند انواع خمیر دندان به ۳ صورت ژل ، خمیر و پودر وجود دارند که کاربرد این خمیر دندان ها برای از بین بردن پلاک ها و باکتری های سطح دهان و دندان است از اصلی ترین وظیفه خمیر دندان کمک به مسواک زدن برای تمیز تر و بهتر شدن سطح دندان ها است .

اما خمیر دندان ها انواع مختلف و کارایی مختلفی دارند که در ادامه با هر یک از آنها آشنا می‌شویم.

کاربرد انواع خمیر دندان :

ضد پوسیدگی ، ضد حساسیت ، ضد پلاک ، سفید کننده .

 

خمیر دندان ضد پوسیدگی :

یکی از انواع خمیر دندان های موجود در بازار خمیردندان های ضد پوسیدگی هستند که در این نوع خمیر دندان ها از ترکیبات فلورایدی مثل فلوراید قلع، سدیم فلوراید یا مونو فلوئورو فسفات استفاده شده است. در ترکیبات خمیر دندانی اگر ذرات فلوراید ۱۰۰۰ ppm (ذره در میلیون) یا بیشتر باشد، خمیر دندان باعث جلوگیری از پوسیدگی میشود.

خمیردندان پوسیدگی

خمیر دندان ضد حساسیت :

خمیردندان های ضد حساسیت از دیگر انواع خمیر دندان میباشند که مواد فعال تشکیل دهنده این نوع خمیر دندان ها به دو طریق باعث کاهش حساسیت عاج دندان میشود در قدم اول سبب واکنش نورون ها برای متوقف کردن محرک های درد را انجام میدهد در قدم دوم سبب مسدود شدن توبول های عاجی دندان میشود.

این خمیردندان ها از برند های  مختلف در بازار وجود دارند که با توجه به محتوای تشکیل دهنده در هر یک از آنها، عملکرد متفاوتی دارند که توصیه ما به شما این است قبل از تهیه این نوع خمیر دندان ها حتما با دندانپزشک خود مشورتی داشته باشید.

 

خمیر دندان ضد پلاک :

خمیر دندان ضد پلاک از دیگر انواع خمیر دندان میباشند که مواد تشکیل دهنده این نوع خمیر دندان ها از جمع شدن پلاک جلوگیری می کند و با کاهش دادن اثر باکتریایی در اطراف دندان ها سبب کاهش بیماری های لثه ای میشود.این نوع خمیر دندان ها نیز با نام تجاری مختلف و مواد تشکیل دهنده مختلف در سطح بازار وجود دارند.

 

خمیر دندان های سفید کننده :

در بین انواع خمیر دندان ها این  خمیر دندان ها از محبوبیت بالایی برخوردارند. خمیردندان های سفید کننده معمولا شامل مواد ساینده هستند که با از بین بردن لکه ها از سطح دندان موجب سفید تر و درخشان تر شدن دندان ها میشوند .

 

بیاید باهم مواد تشکیل دهنده انواع خمیر دندان را بررسی کنیم :

فلوراید ، کف ، ذرات ساینده ، حساسیت زدا ها،  کنترل کننده جرم، تری کلوزان .

خمیردندان سفید کننده 

فلوراید :

این ماده معمولا در انواع خمیر دندان به کار رفته است اما مقدار آن متفاوت است. این ماده به تنهایی سبب تمیز شدن دندان ها نمی شود اما باعث از بین رفتن پلاک ها میشود این پلاک ها هر روز به صورت لایه باکتریایی بر روی سطح دندان ایجاد میشود که تا حدود زیادی فلوراید باعث نابودی آنها میشود و با تقویت مینای دندان از پوسیدگی جلوگیری میکند.

 

کف :

سولفات لاریل سدیم که همان صابون است، و دارای بافتی انبوه و خامه ای است که این ماده موجب ایجاد حس تمیز شدن دندان میشود از دیگر مواد رایج در انواع خمیر دندان میباشد. با این حال مواد تشکیل دهنده این کف به تنهایی سبب از بین بردن بوی بد و مزه بد از دهان نمیشود.

 

ذرات ساینده :

ماده اصلی این ذرات ساینده، سیلیکای آبپوشی شده است این سیلیکا را در اکثر انواع خمیردندان‌ ها میتوان یافت. اما توجه داشته باشید که نمی توان از خمیردندان های سفید کننده انتظار داشت تا دندان‌ها را به اندازه عمل جرم‌گیری توسط متخصص در دندانپزشکی سفید و درخشان کند، چون این خمیردندان فقط سطح دندان‌ها را تمیز می کند.

 

حساسیت زدا ها : 

با اضافه کردن موادی مانند نیترات پتاسیم و یا فلوراید قلع به انواع خمیر دندان میتوان موجب کاهش حساسیت دندان در برابر سرما ، گرما ، شیرینی شد. البته چنانچه بیمار از دندان درد رنج ببرد، خمیر دندان ضد حساسیت درمانی موقتی است.

 

کنترل کننده جرم :

اگر در خمیردندان خود مزه ای سوزاننده‌ و تندی احساس کردید، احتمالاً حاوی تتراسدیم پیروفسفات میباشد، ماده‌ای که از تجمع نمک‌های کلسیم فسفات جرم در پشت دندان‌های فک پایین جلوگیری میکند. یکی از معایب خمیردندان‌های جرم‌گیر این است که برای اثرگذاری آن ماده فعال باید در شوینده ای قوی‌تر از حد معمول حل شود، به همین دلیل برای افرادی که دندان های حساس به pH بالا دارند بهتر است از این خمیردندان ها استفاده نکنند .

 

تری کلوزان :

این ماده نیز معمولا با مقادیر مختلف در انواع خمیر دندان استفاده می شود این یک ماده ضد میکروبی است که عفونت های بین لثه و دندان ها را کاهش میدهد. افزودن این ماده به خمیر دندان میتواند مضراتی داشته باشد اما سود آن از ضرر آن بیشتر است .

معایب برخی از خمیر دندان ها : 

در کنار تمامی این فواید خمیر دندان، مضراتی نیز وجود دارد.

مواد شیرین کننده استفاده شده در انواع خمیردندان ها از جمله این معایب هستند که عاملی برای پوسیدگی دندان می‌باشد. 

 

نکاتی برای انتخاب درست خمیر دندان : 

  •  در بین انواع خمیر دندان همیشه سعی کنید از خمیر دندانی استفاده کنید که حاوی فلوراید باشد وجود این ماده در خمیر دندان اهمیت زیادی دارد زیرا سبب تقویت مینای دندان میشود این ماده برای افراد دیابتی مهم است که باعث از بین رفتن پلاک دندان ها میشود، که این عفونت های دندانی برای افراد دارای دیابت خطرناک است.

 

  • برای کودکان خود از خمیر دندان هایی استفاده کنید که مناسب آنها باشد و برای سن و سال آنها مناسب باشد . گاهی اوقات ممکن است کودکان خمیر دندان را قورت دهند که در خمیر دندان های کودکان از سدیم سولفات استفاده نشده تا ضرری برای آن ها نداشته باشد .

 

  •  خمیر دندانی را انتخاب کنید که دارای مواد ارگانیک باشد زیرا مواد ارگانیک سبب حفظ سلامت دهان و دندان میشود.

  

  • خمیر دندانی انتخاب کنید که به تازه شدن نفس کمک کند. معمولا این نوع از خمیردندان‌ها حاوی موادی‌ میباشند که با مبارزه با باکتری‌ها، موجب از بین رفتن بوی بد میشوند و نفس را خوشبو می‌کنند.

 

   جهت مشاوره  و درمان بیماری های دهان و دندان  و انجام ارتودنسی و ایمپلنت دیجیتال میتوانید به کلینیک دکتر دلنوا مراجعه کنید. 

منبع : 

http://www.dentalsmile.ca/blog/five-types-of-toothpaste.html