بلیچینگ دندان چیست ؟

بسیاری از افراد بلیچینگ دندان را با جرمگیری دندان یکی می دانند. سفید کردن راه های متفاوتی دارد و بلیچینگ تنها یکی از این راه هاست که در مقایسه با ذکامپوزیت و لمینیت روش به صرفه تری می باشد. در بلیچینگ، به وسیله مواد شیمیایی(هیدروژن پراکسید یا کاربامید پراکسید) رنگدانه های رسوب کرده روی مینای دندان اکسید و بعد جدا می شود و سپس این مواد، از مینا عبور کرده و باعث روشن شدن رنگ عاج دندان هم  می شود. به این ترتیب این روش باعث سفید شدن دندان و زیبایی لبخند خواهد شد. برای انجام این فرایند لازم است که دندان ها سالم و لثه ها بدون زخم و یا التهاب باشد تا نسبت به مواد شیمیایی مورد استفاده، حساسیت نشان ندهد.

بلیچینگ دندان

مقایسه ای از قبل و بعد بلیچینگ

این فرآیند به دو روش انجام می شود :

  • بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی(in-clinic bleaching)
  • بلیچینگ خانگی(home bleaching)

بلیچینگ خانگی

در ابتدا لازم به ذکر است که بلیچینگ خانگی به این معنا نیست که به طور سرخود و بدون نظر پزشک این کار را در خانه انجام داد. روش بلیچینگ خانگی نسبت به، بلیچینگ در کلینیک طولانی تر است اما ماندگاری بیشتر و هزینه کمتری دارد.  

 در این روش دندانپزشک، قالب دندان را می گیرد. پس از فرستادن قالب به لابراتور، قالب پلاستیکی شفاف و متناسب با دندان و دهان بیمار ساخته خواهد شد. سپس پزشک قالب ساخته شده و مواد سفید کننده را همراه با دستورالعمل مصرف به بیمار می دهد. طبق دستور دندانپزشک، مانند تصویر زیر، قالب حاوی ژل سفید کننده؛ به طور روزانه و حداقل به مدت ۲ ساعت، لازم است روی دندان قرار گیرد. برای حصول نتیجه دلخواه لازم است این عمل به مدت ۲ تا ۴ هفته تداوم داشته باشد.

دانستن این نکات برای بالا بردن کیفیت این بلیچینگ دندان ضروری می باشد.

  1.   در صورت جرم داشتن دندان، پیش از بلیچینگ دندان باید در مطب جرم گیری شود، در غیر این صورت؛ این جرم ها مانع رسیدن اکسنده به ساختار مینای دندان می شود.
  2. قبل از شروع، باید حتما مسواک زد تا سطح دندان کاملا تمیز باشد.
  3. در طول انجام این فرایند، مواد سفید کننده(کاربامید پراکسید) نباید به بیرون از قالب نشت کند و یا با لثه تماس داشته باشد و در صورت خروج از قالب، سریعا توسط دستمال پاک شود.
  4. در هر نوبت، پس از برداشتن قالب، دندان حتما با مسواک شسته شود.
  5. هر دو ساعتی که برای انجام بلیچینگ دندان صرف می شود، فقط به یک فک اختصاص دارد.
  6. در صورت بروز حساسیت، بلیچینگ تا دو روز متوقف کنید تا دندان ها استراحت کنند.
  7. در صورت عدم بروز حساسیت می توان تا دو بار در روز هم از این فرایند را استفاده کرد تا در زمان کوتاه تری به نتیجه رسید.
  8. پس از استفاده از قالب، آن را با مسواک و آب شسته و در کیسه فریزر قرار داده و همراه با ژل در یخچال قرار گیرد.

قالب بلیچینگ خانگی

بلیچینگ در دندانپزشکی

بلیچینگ دندان در مطب، توسط پزشک انجام می شود و نسبت به روش خانگی سریع تر و ایمن تر است اما ماندگاری کمتری دارد. این نوع بلیچینگ نیاز است به مدت ۲ تا ۳ جلسه تکرار شود و هر جلسه به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه زمان می برد.

برای شروع، مانند تصویر زیر؛ پزشک از یک وسیله مخصوص، جهت باز نگه داشتن دهان استفاده می کند. سپس برای حفاظت از بافت لثه روی آن را با ژل و مواد مخصوص می پوشاند. بعد دندان را آغشته به یک ماده اکسنده قوی با غلظت بالا به نام هیدروژن پراکسید می کند و به مدت حداقل ۱۵ دقیقه روی آن نگه می دارد. در طول این مدت، دندان در معرض لیزر قرار خواهد گرفت تا باعث فعال شدن هرچه سریع تر ماده اکسنده و تاثیر بیشتر آن شود.

سفیدکردن دندان  

مراقبت های بعد از بلیچینگ

  1. به علت مضر بودن مواد اکسنده برای لثه ها، دهان(مخصوصا لثه) روزی دو بار با آب گرم شسته شود 
  2. از استعمال دخانیات خودداری شود.
  3. تا ۲۴ ساعت اول از مصرف خمیر دندان های رنگی خودداری شود.(ترجیحا از خمیر دندان های ضد حساسیت استفاده شود)
  4. از مصرف غذا یا نوشیدنی سرد خودداری شود.
  5. از آشامیدن نوشیدنی های رنگی مثل قهوه یا نوشابه که باعث ایجاد لکه روی دندان می شود اجتناب شود. اما مصرف نوشیدنی های بی رنگ بلامانع است.
  6. در روز های بعد از بلیچینگ خوردن مواد غذایی رنگی مثل انواع سس ها و شکلات ها توصیه نمی شود. اما غذاهایی مثل سیب زمینی پخته، نان سفید، لبنیات و برنج هیچ مانعی ندارد.
  7. تا ۲۴ ساعت از خوردن انواع میوه‌های رنگی مثل انار و آلبالو اجتناب شود اما استفاده از میوه‌هایی مثل سیب و موز مشکلی ندارد. اما سیب را بدون پوست باید مصرف کرد. بعد از یک هفته به دندان پزشک خود مراجعه کنید تا تاثیر عمل، بررسی شود. 

مراحل انجام بلیچینگ در کلینیک 

عوارض بلیچینگ دندان

  1. بلیچینگ یک روش دائمی نیست. این روش بعد از مدت ۱ تا ۳ سال نیاز به تمدید دارد؛ زیرا، ساختار دندان به صورت طبیعی مستعد تغییر رنگ است.
  2. در صورت حرفه ای نبودن دندانپزشک و ماندن بیش از حد مواد اکسنده روی دندان و حتی نشت آن به لثه، می تواند باعث ایجاد حساسیت در دندان و لثه شود.
  3. اشتباهات فرد در روش خانگی، سبب آسیب دیدن دندان یا بافت لثه خواهد شد.
  4. در صورت بی کیفیت بودن مواد اکسنده، آسیب پذیری دندان به مراتب بیشتر خواهد شد. 

بلیچینگ

جمع بندی

بلیچینگ بدون سایش مینای دندان و فقط توسط یک ماده اکسنده به سفید کردن دندان می پردازد. این عمل به دو روش در مطب و خانگی انجام می شود. در صورت حرفه ای بودن پزشک و با کیفیت بودن مواد سفید کننده، بلیچینگ از ایمن ترین روش ها با کمترین میزان عوارض خواهد بود. این روش نسبت به سایر روش های سفید کردن دندان هزینه کمتر و ماندگاری بیشتری دارد و به دلیل ایمنی بیشتر روش در مطب آن توصیه می شود. اگر شما هم دوست دارید که عمل بلیچینگ انجام دهید با کلینیک دندانپزشکی دیجیتال دکتر دلنوا تماس بگیرید.

منبع:

https://www.nhs.uk/conditions/teeth-whitening/